Wordt India een wereldmacht in de toekomst ?

Vandaag beleggen in India kan het best vergeleken worden met het kopen van Amerikaanse aandelen in 1906. Alles moet nog beginnen, het land groeit tegen een verschroeiend ritme en aandelen kosten bijna niets.

(tijd) Tijdens de afgelopen maanden duikelden zowat alle beurzen in vrije val naar beneden. Vooral aandelen uit groeilanden kregen zware klappen. Hoewel de trendbreuk als een verrassing kwam op het vlak van timing, was het duidelijk dat er op deze markten een correctie moest plaatsvinden. Aangezien beleggers het voorbije jaar massaal op zoek gingen naar hogere rendementen in een klimaat van historisch lage volatiliteit, was er werkelijk sprake van een tsunami van liquide middelen op de groeimarkten. Het sterk verbeterde macro-klimaat van opkomende markten lokte zelfs defensieve investeerders weg van de ontwikkelde markten. Sinds de tweede helft van 2005 vertoonde de kapitaalstroom naar die exotische aandelen dan ook een exponentieel verloop. Tijdens de maanden april-mei duikelden zowat alle beurzen in vrije val naar beneden. Vooral de aandelen uit de groeilanden kregen zware klappen. Intussen zijn de beurzen weer hersteld en op gang naar nieuw recordhoogten. Ook in de aziatische beurzen heeft de positieve trend zich hervat.

Het land

India behoort, samen met China, tot de wereldmachten van de toekomst en beleggers die vandaag reeds richting Oosten kijken, vinden er de multinationals van morgen terug. De gemiddelde groei in het BBP over de laatste tien jaren ligt op 6%. Dat is niet zo spectaculair als China, dat over dezelfde periode met gemiddeld 10% groeide, maar het grote verschil voor beleggers is dat de economische vooruitgang zich in India veel beter vertaalt in bedrijfswinsten en stijgende koersen dan in de andere opkomende landen. Over het boekjaar 2005/2006 kwam de groei van de BBP van India op 8,4%, wat een versnelling betekende ten opzichte van de7,5% over het jaar voordien.

Net zoals in de meest grote landen verhoogde hierdoor echter ook de inflatie tot 4,7%. Dit is niet overdreven of zorgwekkend. OOk werden hier dan ook graduele interestverhogingen aangepast. De importquota en tarieven werden daarentegen drastisch verlaagd. De export groeit nu jaarlijks met 20%. India is momenteel reeds de uitvalsbasis bijuitstek voor outsourcing bedrijven.Hierdoor bezit India momenteel ruim 135 miljard $ aan buitenlandse deviezen. Desondanks bedraagt de staatsschuld 15,8% van het BBP. Tien jaar geleden liep die echter op tot meer dan 30% van het BBP. Om de overheidsschuld af te bouwen, worden de staatsbedrijven de laatste jaren aan een snelle tempo geprivatiseerd. Dit brengt dan ook geld aan de overheid om de infrastructuurinvesteringen te financieren. Dit moet wel een van de voornaamste prioriteit van India zijn omdat de wegensinfrastructuur nog maar heel beperkt is.

Welke zijn de aantrekkelijkste sectoren?

De open visie van het land zorgt voor een grote diversiteit van de economie. De plaatselijke beurs bestaat ondertussen voor meer dan 20% uit technologiebedrijven. Deze diversificatie van de economie heeft ook als voordeel dat de economische groei veel stabieler is en minder afhankelijk van de landbouwcyclus. Als belegger heeft u bijgevolgeen gevarieerde keuze aan beursgenoteerde ondernemingen. En omdat de Indiase ondernemingen de grote geplande infrastructuurwerken niet zelf zullen kunnen bolwerken, is er ruimte voor buitenlandse ondernemingen. Vooral de energiesector, de bouwnijverheid en de industriële productie bieden aantrekkelijke investeringsmogelijkheden. Ook de financiële sector zal hiervan genieten. Voor de belegger is het interessant om in plaatselijke bedrijven die een graantje zullen meepikken van de grote infrastructuurwerken.

Investeren via fondsen

Voor particulieren zitten er dus beslist nog veel potentieel in India. In de Sensex index bevinden zich de 30 grootste beursgenoteerde Indiase bedrijven. Na een sterke start van het jaar verloor deze index aan het einde van de tweede kwartaal ruim 25% nadat in mei het record van 12 600 punten was bereikt. Maar ondertussen is de beurs van Bombay mooi hersteld en zetten de onderliggende aandelen hun koers verder. In totaal noteren er ruim 4 800 binnenlandse ondernemingen.

Maar omdat de beurs nogal moeilijk toegankelijk is voor niet-inheemse particulieren, is het aangeraden om via een bevek of gesloten fonds te beleggen dat in zijn naam een verwijzing naar India draagt. Beleggers, die de lange termijn viseren, kunnen in deze periode van vertwijfeling het belang van groeiaandelen in hun portefeuille dan ook geleidelijk opbouwen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud