Zuinige rijstijl kan tot 10 procent besparen op brandstofkosten

(belga) - Bestuurders die energiezuinig rijden kunnen gemiddeld 2 tot 10 procent besparen op hun brandstofkosten. Voor sportieve bestuurders kan de winstmarge zelfs oplopen tot 30 procent. Dat is de boodschap van de campagne 'Je brandstofkosten afremmen? Rij zuinig', die Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) en Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) donderdag hebben gelanceerd.

Van Brempt en Peeters namen donderdag de proef op de som en reden elk een traject van zo'n 66 kilometer heen en terug tussen Groot-Bijgaarden en Wetteren. Peeters speelde de energieverslindende, sportieve chauffeur, Van Brempt de energiezuinige en defensieve bestuurder. Peeters reed gemiddeld 98 kilometer per uur, Van Brempt gemiddeld 83 kilometer per uur. Peeters verbruikte op het traject gemiddeld 8,3 liter per 100 kilometer. Dat was 1,7 liter (per 100 kilometer) of 20 procent meer dan Van Brempt die 6,6 liter per 100 km verbruikte.

Een zuinige rijstijl leidt volgens de Vlaamse ministers niet alleen tot een besparing in de brandstofkosten, maar is ook goed voor de verkeersveiligheid en het milieu. Zo kan de juiste rijstijl leiden tot een daling van de CO2-uitstoot met 5 procent (in de stad) en 25 procent (op de buitenwegen) en tot een halvering van de uitstoot van NOx (stikstofoxide).

Van Brempt zal bij federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) op aandringen om de principes van het zuinig rijden op te nemen in de hervorming van de rijopleiding.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud