'Greenspans mond mag niet worden gesnoerd'

(tijd) - Driekwart van de belangrijke Amerikaanse economen wil dat Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve, geen zwijgplicht krijgt opgelegd.

Dat blijkt uit een enquête van The Wall Street Journal. Sommige handelaars en analisten opperden deze week dat Greenspan als voormalig centraal bankier geen uitspraken meer zou mogen doen over de economie.

Het voormalige Fed-opperhoofd had voor spanningen gezorgd door te stellen dat hij de kans op een recessie inschat op 1 op 3. Zijn opvolger, Ben Bernanke, moest via een toespraak de gemoederen sussen.

'Greenspan zou zelfs meer moeten zeggen', stelt Bruce Kasman van JP Morgan. 'We zijn een vrij land, iedereen mag zeggen wat hij wil. Maar de pers zou Greenspan niet meer mogen citeren', stelt hoofdeconoom David Wyss van Standard & Poor's.

Toch zijn de meeste economen milder dan Greenspan in hun prognoses. Ze ramen de kans op een recessie gemiddeld op 25 procent. Driekwart van hen denkt dat Greenspan het monetaire beleid niet anders zou hebben aangepakt dan Bernanke. Toch zijn de economen voorzichtig. Iets meer dan de helft gelooft dat de crisis in de hypotheekmarkt voor minder kredietwaardige klanten de hele markt van woonleningen zal besmetten, en de woningprijzen nog lager zullen duwen.

SM

Gesponsorde inhoud

Partner content