Risicoleningen teisteren beurzen

----(tijd) - Betalingsproblemen bij de Amerikaanse hypotheekverstrekker New Century Financial zetten de Europese beurzen gisterennamiddag op verlies. Experts vrezen voor een domino-effect onder de Amerikaanse verschaffers van risicoleningen. Vooral de Europese bankaandelen leden onder het nieuws. De beleggers zochten hun heil in kwaliteitswaarden zoals overheidsobligaties en de Zwitserse frank.

De Europese beurzen gingen in de eerste handelsuren nog gezwind hoger op de niet-aflatende consolidatiegolf. Het durfkapitaalfonds KKR legt 14 miljard euro op tafel voor de drogisterijketen Alliance Boots en de Nederlandse chemiegroep Akzo Nobel doet zijn farmatak van de hand.

In de namiddag sloeg de sfeer volledig om. De Amerikaanse hypotheekverstrekker New Century Financial gaf toe dat hij zijn schuldeisers niet kan terugbetalen. Daarop werden de openingswinsten van circa een half procent omgebogen in even grote verliezen. De EuroStoxx50, de beursgraadmeter van de eurozone, sloot 0,6 procent lager.

'De problemen bij de 'subprime mortgage lenders', de hypotheekverstrekkers aan minder gegoeden, kunnen andere en grotere spelers in problemen brengen', licht Geert van der Heyden toe, de algemeen directeur valuta- en rentemarkten bij Fortis Bank. 'Dat de sector in de problemen zit, staat buiten kijf. Sinds begin dit jaar zijn er 36 hypotheekverstrekkers in de VS failliet gegaan, waarvan acht vorige week. Het gevaar bestaat dat er een domino-effect ontstaat naar de instellingen die aan de verschaffers van woonkredieten geld leenden.' Door de stijging van de rente het voorbije jaar kunnen honderdduizenden Amerikaanse gezinnen hun leningen niet meer afbetalen.

Nerveus

De financiële waarden leden in Europa het meest onder de Amerikaanse vastgoedperikelen. Ze gingen gemiddeld 0,8 procent achteruit. Op Euronext Brussel verloren Fortis en KBC meer dan 1 procent. Het duwde de Bel20 0,4 procent lager. Van der Heyden merkt een vlucht op naar kwaliteitspapier op. 'De markt is alleszins nerveus over het fenomeen van de risicoleningen. Vandaar dat veel beleggers al een veilige haven zoeken in staatspapier.'

De koersen van de Belgische overheidsobligaties stegen, waardoor de tienjaarsrente onder 4 procent dook. Voorts won de Zwitserse frank terrein. De frank steeg tot 1,613 per euro, tegen 1,619 vrijdagavond.

In Londen zakte de prijs van een vat Brent-Noordzeeolie voor het eerst in een week onder 61 dollar. Koeweit en Qatar lieten weten dat de organisatie van olie-exporterende landen OPEC haar productiequota ongewijzigd zal laten. Het overwegend Arabische oliekartel buigt zich er donderdag over tijdens een bijeenkomst in Wenen.

CDR/SM

Gesponsorde inhoud

Partner content