Spilzieke Joe Sixpack hypothekeert beursherstel

-- (tijd) - De beurzen kregen de afgelopen week een stevige dreun, waardoor het recente koersherstel in rook opging. Steeds meer Amerikanen kunnen hun woonkrediet niet meer afbetalen. Daardoor blijven de hypotheekverstrekkers aan minder kredietwaardige klanten in gebreke bij de couponbetalingen van hun obligaties. De heisa verdrong de resultatenregen in Brussel naar de achtergrond. De Bel20 verloor 2,8 procent.

Iedereen weet het al lang, maar was er tot nu toe nauwelijks bezorgd over: de gemiddelde Amerikaan, 'Joe Sixpack' (Jan Modaal, maar dan met een papieren kratje van 6 bierflesjes bij zich), spaart niet. Meer zelfs: hij ontspaart. Vorig jaar gaven de Amerikanen per maand gemiddeld 1 procent meer uit dan ze verdienden. Dat kunnen ze door goederen te kopen die ze niet onmiddellijk moeten betalen, met een kredietkaart bijvoorbeeld, of in nieuwe auto's te rijden waarvoor ze de eerste afbetaling slechts maanden later moeten betalen. Miljoenen gezinnen hebben geen spaarpotje, en dreigen bij het eerste financiële onheil zwaar in de problemen te komen.

Die problemen doen zich nu voor op de hypotheekmarkt, meer bepaald in het segment van de 'subprime mortgage lenders', de verstrekkers van woonleningen aan minder kredietwaardige klanten. In dit segment kan 13,3 procent zijn leningen niet meer terugbetalen.

Dat ligt niet alleen aan de klanten, maar ook aan de lakse manier waarop de kredietmaatschappijen geld rond strooiden. Bij de eerste afbetaling bleef al 2,5 procent van de klanten in gebreke. Dat wreekt zich: dit jaar gingen al 38 subprime lenders op de fles (waaronder 10 deze week). Maar het is pas sinds ook grote maatschappijen als New Century Financial hun schulden niet meer kunnen terugbetalen dat het probleem de hoofdartikels van de kranten haalt.

De subprime mortgages maken slechts 15 procent van de Amerikaanse hypotheekmarkt uit, maar het gevaar bestaat dat ze de hele huizenmarkt aantasten. De hypotheekverschaffers beginnen beslag te leggen op de huizen van wanbetalers. Volgens een Amerikaans senator dreigen 2,2 miljoen Amerikanen hun huis te verliezen. Indien die woningen gedwongen worden verkocht, dreigt de massaverkoop de al slabakkende markt van residentieel vastgoed helemaal de dieperik in te duwen.

De voormalige voorzitter van de Federal Reserve, Alan Greenspan, waarschuwde dat de gevolgen dramatisch kunnen zijn, en nam zelfs het woord 'recessie' in de mond. Greenspan deed zijn uitspraken een jaar na zijn aftreden als Fed-opperhoofd. Als je 150.000 dollar per toespraak vraagt, moet je natuurlijk 'straffe' uitspraken doen om je publiek te boeien. Twee jaar geleden prees Greenspan de markt van subprime mortgages nog de hemel in, omdat ze ook armere gezinnen via ingewikkelde financiële constructies aan een huis hielpen. Als hij gelijk heeft, geeft hij dus tegelijk zijn ongelijk toe.

CDO's

Die 'ingewikkelde constructies' zitten intussen in het wereldwijde financiële systeem ingebed, via zogenaamde 'collateralised debt obligations (CDO's). Dat zijn obligaties waarin verschillende leningen in schijfjes zijn 'herverpakt', met als onderpanden bedrijfsleningen, maar ook de hypotheken van 'Joe Sixpack'. De koersen van CDO's gingen dan ook fors naar beneden.

De Belgische banken bezitten een klein deeltje van het wereldwijde CDO-papier, waarvan de waarde op 3.000 miljard dollar wordt geschat. Sommige economen vrezen echter voor een ernstige kredietverstrakking wegens de crisis, wat de winsten van de banken kan treffen. Fortis (-5,4%, 30,95 euro), KBC (-6,8%, 96,83 euro) en Dexia (-5,4%, 20,51 euro) kregen klappen. Rechtstreeks is alleen Dexia onderhevig aan de markt van subprime mortgages, omdat zijn Amerikaanse dochter FSA gespecialiseerd is in het verzekeren van obligaties. De analisten ramen de maximale impact voor de Belgische banken op 1,5 à 2 procent van hun actief. Tenzij er echt een recessie komt natuurlijk.

Helaas hebben de banken een erg groot gewicht in de Bel20, en konden de goede resultaten van enkele andere indexleden het verschil niet maken. Delhaize (+3.9%, 67,87 euro) slaagde erin zijn winstmarge stabiel te houden, en legde ambitieuze doelstellingen voor 2007 voor. Dat het dividend een tiende stijgt, is alvast een teken van vertrouwen. De groep verkoopt voorts de drogisterijketen Di aan de holdings NPM (-4,4%, 45,70 euro) en Ackermans & van Haaren (+0,3%, 150,50 euro).

Bij Bekaert (+1,1%, 95,21 euro) daalde de nettowinst met 25 procent, maar de staalkoordmaker kon in 2005 wel rekenen op een bijzondere meerwaarde door de verkoop van de afrasteringsdivisie. Dat de groep haar geld goed besteedt voor expansie in het buitenland, bleek uit de 54 procent hogere verkopen in China. Bekaert haalt al 18 procent van zijn omzet uit Azië.

Van de Bel20'ers bleef enkel Omega Pharma (-1,1%, 57,69 euro) licht onder de verwachtingen, maar nadien beslisten de analisten toch om de leverancier van voorschriftvrije apothekersmiddelen het voordeel van de twijfel te geven, vooral omdat het aandeel in vergelijking met buitenlandse sectorgenoten niet duur is.

Buiten de Bel20 hielden de mee- en tegenvallers de weegschaal in evenwicht. Naast de resultaten, zijn in dit beursklimaat vooral de verwachtingen voor 2007 van tel, want de bereidheid om risico's te nemen is fors afgenomen.

Duvel-Moortgat hoort alvast in het rijtje defensieve groeiaandelen van de beurs. De brouwer slaagde erin zijn winst fors te verhogen, en wil het dit jaar opnieuw 10 procent beter doen. Ook Econocom (+4%, 7,75 euro) voorspelt, na het 'overgangsjaar 2006', een forse verbetering van het resultaat. Daarom trekt de IT-groep ondanks een winstdaling van 28 procent het dividend met een kwart op. De aandeelhouders van Pinguin kunnen nog niet op een coupon rekenen, maar uit de cijfers bleek alvast dat het herstel is ingezet, al blijven de resultaten voor een groot stuk afhankelijk van de groenteprijzen. Tegenvallers waren onder meer Resilux (-3,7%, 44,20 euro) en Keyware (-11,8%, 15 cent).

Het valt op dat sommige bedrijven die enkele dagen of weken geleden schitterende resultaten voorlegden, intussen fel daalden. Misschien is het de moeite eens te grasduinen in de binnenkort beschikbare jaarverslagen van ondernemingen als Jensen (-5,3%, 5,85 eur), Hamon (-5%, 30,50 euro), Devgen (-4,2%, 21,07 euro), of de Belgische banken. Het lijstje is wellicht langer dan u denkt.

Serge MAMPAEY

Gesponsorde inhoud

Partner content