Agfa-Gevaert: harde strijd voor herstel van credibiliteit

Agfa-Gevaert heeft een bewogen jaar achter de rug. Zijn aandeel ook: de beleggers werden meermaals verrast, zowel in positieve als in negatieve zin. Soms steeg de koers met 10 procent en meer, soms zakte hij met hetzelfde percentage. De grillige grafiek wijst op de nervositeit bij de Agfa-beleggers: geraakt Agfa-Gevaert na zijn zoveelste herstructurering eindelijk op het juiste pad?

(tijd) 2006 begint uitstekend voor Agfa-Gevaert: het aandeel noteert al 10 procent hoger dan met Kerstmis (1). Nochtans stijgen de prijzen van zilver en aluminium fors. Dat zijn belangrijke grondstoffen voor de beeldvormingsgroep.

Midden januari schiet de verkoopdruk de hoogte in. Er zijn berichten over gewezen werknemers van het failliete AgfaPhoto die op weg zijn hun rechtszaak tegen Agfa te winnen (2). Die afdeling werd in 2004 al verkocht, maar het spook van AgfaPhoto blijft het bedrijf blijkbaar lang achtervolgen.

Het aandeel haalt op 8 februari een dieptepunt van 13,95 euro, het laagste peil sinds 2001 (3). Vanaf dan gaat het beter. Op 16 februari schiet de koers zelfs in een klap 16 procent hoger (4). Het bedrijf kondigt forse prijsverhogingen in de grafische aandelen aan. Daarmee hoopt het de dalende winstgevendheid in de sector te keren.

KBC-belang

Veel Agfa-nieuws in maart. Ten eerste steekt het AgfaPhoto-monster opnieuw de kop op: de curatoren vinden dat het gewezen moederbedrijf de faillissementsfactuur van 1,6 miljoen euro maar moet betalen. Ten tweede voorspelt Agfa 2006 met een nettowinst te kunnen afsluiten. En ten derde verkoopt KBC zijn volledige Agfa-belang van 27 procent aan institutionele beleggers tegen 15,75 euro per aandeel. Vooral dat laatste drukt op de koers (5). Door de aanhoudend zwakke beursprestatie verdwijnt Agfa- Gevaert eind maart uit de Euronext100-beursindex (6).

Eind april genieten de Agfa-beleggers van leuk nieuws. De zilverprijs keldert met 25 procent in enkele dagen tijd. De omzetcijfers over het eerste kwartaal ogen mooi, en de vooruitzichten zijn oké. De koers schiet omhoog (7).

Ook dit mooie liedje duurt niet lang. Midden mei stijgen de grondstoffenprijzen in die mate dat gedelegeerd bestuurder Marc Olivié waarschuwt dat in de kosten moet worden gesnoeid. Het aandeel zakt forser dan de Bel20-index - die ook stevige klappen krijgt (8).

Juni is een absolute topmaand voor Agfa. Internationale beurshuizen strooien met koopadviezen, wegens de terugval van de grondstoffenprijzen, een mooi contract met een Zuid-Frans ziekenhuis en de mooie opbreekwaarde als Agfa zichzelf in stukjes zou splitsen: grafische en medische afdeling, en nieuwe materialen. Op 21 juni kondigt Agfa een grondige herstructurering aan. Het bedrijf wil vanaf 2008 jaarlijks 250 miljoen euro besparen. Dat kan niet zonder ontslagen, ook al spreekt de directie zich daar niet over uit. Het aandeel klimt fors (9).

In de zomer neemt de onzekerheid alweer toe. Agfa heeft nog zware herstructureringen voor de boeg, oordelen analisten. De beurskoers brokkelt af (10). Gelukkig kan Agfa eind augustus een onverwachte stijging van de bedrijfswinst aankondigen (11).

De combinatie van relatief goede cijfers en de klaarblijkelijke wil van Agfa opnieuw een sterk en soepel bedrijf van te maken, trekt de aandacht van grote buitenlandse beleggers. Het aandeel beleeft een mooie nazomer en haalt op 15 november een jaartop van 21,35 euro.

Helaas is het derde kwartaal het tweede niet, zo blijkt die dag. Agfa biecht een onverwacht verlies op. Ook de omzet en de winstmarges vallen tegen. 'Dit toont alweer de fragiliteit van de operationele status aan bij Agfa', sakkert een analist. Het geduld van de belegger wordt weer zwaar op de proef gesteld (13).

De weg naar de turnaround was in 2006 wel erg bochtig. In 2007 zal Agfa met bewijzen moeten komen: zullen de besparingen blijvend waarde kunnen creëren? PHu

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud