Amerikaanse bedrijfswinsten over piek heen

De lange periode van sterk groeiende Amerikaanse bedrijfswinsten loopt stilaan ten einde. Dat leren de gedetailleerde cijfers van het ministerie van Handel over de economische groei in de VS tijdens het vierde kwartaal.

(tijd) In het vierde kwartaal namen de nettowinsten nog 12,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor hun rekening. In het derde kwartaal piekte het winstaandeel in het bbp op 12,4 procent. Dat was het hoogste peil sinds de start van de kwartaalberekening van de bedrijfswinsten, in 1959.

De Amerikaanse bedrijven zijn er de voorbije vijf jaar in geslaagd hun rendabiliteit fors op te krikken. In het vierde kwartaal van 2001, vlak na de terreuraanslagen van 11 september 2001, was het aandeel van de bedrijfswinsten in het bbp tot 7 procent gezakt.

Het licht afgenomen winstaandeel verhoogt op Wall Street de nervositeit over de resultaten van het eerste kwartaal van 2007. Op 10 april trapt de aluminiumgigant Alcoa traditiegetrouw het resultatenseizoen af, gevolgd door onder meer General Electric op 13 april en het technologieduo Intel en Yahoo op 17 april.

Volgende week kijken de analisten bang uit naar mogelijke winstwaarschuwingen over het pas afgesloten kwartaal. 'De winstgroei stokt duidelijk. Het einde van die vertraging is nog niet in zicht', stipt beurshuis Lombard Street Research aan.

Analisten verwachten dat bedrijven uit de S&P500-index afgelopen kwartaal jaar op jaar nog 4,4 procent winstgroei kunnen voorleggen. Twee maanden geleden lag de prognose nog op 8,7 procent groei.

Daarmee komt een einde aan een opvallend sterke reeks bedrijfsresultaten. Van het derde kwartaal van 2003 tot en met het vierde kwartaal van 2006 slaagden de bedrijven uit de S&P500 er 14 kwartalen op rij in jaar op jaar minstens 10 procent winstgroei te boeken.

Analisten wijten de vertraging van de winstgroei aan de oplopende loonkosten en de stilaan afkalvende productiviteitsgroei.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud