Advertentie

'Arcelor Mittal geslaagd'

Volgens Edward Hadas, financieel analist bij breakingviews.com, heeft het grote experiment van Arcelor Mittal zijn eerste test doorstaan, al is het niet met vlag en wimpel. De eerste pro-formajaarresultaten laten een daling zien van de nettowinst met 4 procent.

(tijd) De bedrijfswinstmarge daalde van een indrukwekkende 14,5 procent naar een wat minder indrukwekkende 13,3 procent.

Dat is niet slecht voor een typisch cyclische sector, vooral omdat de productie en de prijzen in de VS voor een goed deel van het jaar zwak waren. Eigenlijk zijn het goede resultaten voor een bedrijf dat zich nog aan het vormen is.

Positieve trend

De onderneming vond zelfs een positieve trend, de bedrijfskasstroom steeg met 2 procent. Wat voor cijfer ook wordt gebruikt, de resultaten zijn in lijn met de vooruitzichten van het bedrijf en met de meeste analistenramingen sinds juni.

De onderneming verwacht een verdere stijging van de bedrijfskasstroom in 2007, al zal een hoger belastingspercentage wellicht het grootste deel van de vooruitgang wegwerken.

Synergie

De resultaten zijn evenwel niet enkel in de boekhoudkundige betekenis pro forma. De juridische fusie wordt pas tegen juni verwacht.

Toch konden al de eerste operationele synergieën worden verwezenlijkt. Volgens de onwaarschijnlijk precieze berekening van de onderneming gaat het in 2006 over 269 miljoen dollar. In totaal zou de synergie in drie jaar tijd 1,5 miljard dollar moeten opleveren. Op die manier zou de winst worden aangedikt met 20 procent.

Aandelen

De belangrijkste voordelen van de fusie komen niet van becijferbare verbeteringen. Zij zullen subtieler zijn, zoals meer mogelijkheden om de sector aan te voeren inzake productiediscipline en minder concurrentie voor overnames wereldwijd.

Die duurzame verschuiving in winstgevendheid is wellicht meer waard dan nu wordt ingecalculeerd door de financiële markten. De aandelen lijken dan ook aantrekkelijk geprijsd tegen 8,3 keer de gerealiseerde winst.

Edward Hadas, financieel analist

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud