Belegger loopt storm voor termijnrekening

Beleggend België is tuk op termijndeposito's waarvan de rente door de kredietcrisis fors is gestegen. De inlage op termijndeposito's met een looptijd tussen 1 maand en 1 jaar is volgens de Nationale Bank van België met 12,6 procent gestegen tussen eind juni en eind oktober. Keytrade Bank meldt een toename met 117 procent tussen 30 juni en begin december.

(tijd) - Eind oktober stond er volgens de Nationale Bank op termijnrekeningen met een looptijd van 1 maand tot 1 jaar 103,5 miljard euro. Dat is 11,6 miljard euro of 12,6 procent meer dan eind juni, toen er van de kredietcrisis nog geen sprake was. Door de kredietcrisis is de kortetermijnrente sinds de zomer flink gestegen, wat de rente op termijndeposito's een stevige duw in de rug gaf (zie tabel).

De aanwas van termijndeposito's lijkt zich vooral voor te doen bij de kleinere banken. Hun rente op termijndeposito's ligt tot 1 procentpunt hoger dan het tarief bij de grootbanken.

De internetbank Keytrade Bank zag de omvang van alle termijndeposito's stijgen van 53 miljoen euro eind juni tot 115 miljoen euro op 6 december, een klim met 117 procent. Argenta meldt een toename op alle termijndeposito's van 27 procent in dezelfde periode.

Impact


De grootbanken, die minder rente bieden, weigerden met uitzondering van Fortis cijfers te geven. Bij Fortis is er een toename voor alle looptijden (van 7 dagen tot en met 1 jaar) sinds 30 juni van 7,3 procent. KBC, Dexia en ING gaven om commerciële redenen geen cijfers. KBC meldde wel dat de 'sterke stijging van de kortetermijnrente vanaf augustus geen noemenswaardige impact op de volumes had'.

De toename van de termijndeposito's lijkt ten koste van de spaarboekjes te gaan. Uit gegevens van de Nationale Bank blijkt dat de tegoeden op de spaarboekjes tussen eind juni en eind oktober met 5,5 miljard euro (-3,6%) daalden tot 146,8 miljard euro.

De beleggers lijken de lage rente op de spaarboekjes bij de grootbanken (1,5 tot 1,75 procent basisrente met daarbovenop een aangroei- of getrouwheidspremie van 0,5 procent) beu en stappen over naar termijndeposito's bij kleinere banken. Die laatste brengen netto gemakkelijk 1,5 procentpunt meer rente op dan een klassiek spaarboekje bij een grootbank.

De grootbanken lijden ook onder de concurrentie van de kleinere spelers op de spaarboekjesmarkt. Rabobank.be verhoogt de basisrente op een spaarrekening vanaf 1 januari van 3,75 tot 4 procent.

De rente op termijndeposito's is flink gestegen door de kredietcrisis. Die heeft de interbankenrente, de rente die de banken elkaar voor leningen aanrekenen, donderdag doen stijgen tot 4,95 procent, het hoogste peil in zeven jaar. De torenhoge rente is te wijten aan het grote wantrouwen. De banken aarzelen om elkaar geld te lenen omdat zij niet weten hoe erg de ontlenende bank besmet is door de crisis. Banken en beurshuizen hebben wereldwijd al 45 miljard euro hypotheekgerelateerde verliezen opgebiecht. De piekende interbankenrente weerspiegelt uiteindelijk de vrees dat de uitleners hun geld niet terugzien.

De interbankenrente noteert 0,95 procentpunt boven de basisrente van 4 procent van de Europese Centrale Bank. De kloof is de breedste in jaren. CP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud