Belgische aandelen blijven gemiddeld 2 tot 3 jaar in beleggingsportefeuille

De beleggers in Belgische aandelen doen hun aandelen sneller van de hand dan in 2003 en 2004 het geval was. De buy- and holdstrategie van de brave huisvader heeft in veel gevallen plaats gemaakt voor de jacht op een snelle winst.

(tijd) Twee jaar geleden bleef een aandeel gemiddeld nog 3,5 jaar in portefeuille. Dat leert een studie van de redactie naar de gemiddelde verblijfperiodes van de aandelen op de continumarkt in een beleggingsportfolio. Liefst een op de vier aandelen blijft minder dan een jaar van dezelfde eigenaar.

Wall Street

Op de beurs van New York is de gemiddelde verblijftijd van een aandeel zelfs tot minder dan één jaar gezakt. De hogere liquiditeit is het gevolg van lagere transactiekosten, een betere toegang tot informatie, het optreden van hefboomfondsen, maar ook het meer speculatief gedrag van de belegger.

Investeringshorizon beleggers NYSE (VS) daalt tot minder dan een jaar

Oorzaken

'De tijdshorizon van de belegger is enorm teruggevallen', bevestigt Koen De Leus, marktspecialist van Bolero, de onlinemakelaar van KBC Securities. 'In de jaren vijftig en zestig hielden beleggers hun aandelen gemiddeld 7 à 8 jaar bij. Intussen is er veel veranderd. In de eerste plaats kan de kleine belegger dankzij het internet nu transacties tientallen procenten goedkoper uitvoeren dan tien jaar geleden. Lagere kosten zetten tot meer handel aan.'

James Montier, strateeg van Dresdner Kleinwort, wijst naar de analisten, die hun prognoses frequenter bijsturen dan vroeger.

'Daarnaast zijn fondsbeheerders obsessiever bezig met hun portefeuilles', meent Benson. 'Een mindere prestatie gedurende enkele weken verandert de koele beheerder al in een nerveuze zenuwpiet. Dat geldt ook voor veel particuliere fondsenbeleggers. In 1950 hield de particulier een fonds gemiddeld 16 jaar bij, vandaag nog 4 jaar.'

'Ten slotte zijn er nog de hedge funds die op korte termijn investeren', stelt Benson. 'Maar hun invloed is klein.'

Euronext Brussel

Op Euronext Brussel uit de toegenomen speculatie zich in de hoge omloopsnelheid van kleine aandelen als Real Software en Keyware Technologies. Het Leuvense Option troont echter boven alle andere uit. De telecomspecialist blijft gemiddeld amper vier maanden in portefeuille. Het bedrijf veranderde na een scherpe winstwaarschuwing van de beleggerslieveling bij uitstek tot een van de meest gehate aandelen op de beurs.

Lange termijn

Omgekeerd bevestigen de vele holdings als Sofina, Tubize of Bois Sauvage hun status als ideale beleggingen voor de lange termijn. Hun aandeelhouders verkopen slechts sporadisch. Ook de vastgoedbevaks blijven lang in portefeuille. De recordhouder Picanol, die gemiddeld 11 jaar in een portefeuille vertoeft, geniet niet zo'n goede reputatie. Wellicht hebben alle teleurgestelde beleggers de voorbije jaren hun Picanols al verkocht, terwijl er door de magere resultaten geen nieuwe kopers opdagen.

Serge MAMPAEY

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud