Advertentie
Advertentie

Belgische fondsenbeheerders domineren awarduitreiking

Belgische fondsenbeheerders staan hun mannetje op een steeds internationaler podium. De Belgen haalden 10 van de 17 L'Echo & De Tijd Awards binnen. Die awards werden op donderdag 1 maart in Brussel uitgereikt voor de best presterende beleggingsfondsen op de Belgische fondsenmarkt. Een belangrijk deel van het Belgisch succes komt op naam van Petercam Asset Management. De vermogensbeheerder haalde 7 van de 17 awards binnen. Petercam wint ook de Super Award. Die award is weggelegd voor de beheerder die over alle award-categorieën de beste beheersprestatie voorlegt. De plaatsen twee en drie in die rangschikking worden ingenomen door Banque de Luxembourg en Bank Degroof.

Andere winaars met een Belgisch beheer waren Bank Degroof, KBC Asset Management en ING Investment Management. Bank Degroof won de award voor beste beheerder in de aandelencategorieën. De vermogensbeheerder won de strijd vóór internationale fondsenbeheerders als Fidelity en DWS Investments. KBC Asset Management werd de winnaar in de categorie Belgische aandelen met het fonds KBC Equity Flanders. In de categorie fondsen met kapitaalbescherming won ING investment Management. ING legde met zijn fondsen het hoogste gemiddelde jaarlijkse rendement voor. Dat is het rendement dat de belegger jaarlijks haalde indien hij het fonds kocht bij oprichting en verkocht op eindvervaldag. Enkel fondsen met eindvervaldag in 2006 komen voor deze award in aanmerking. ING haalde met 9 fondsen een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,6 procent.

Ondanks de dominantie van Petercam, zitten de 17 awards verspreid over 11 verschillende financiële instellingen. Dit bewijst dat de trend naar specialisatie in de fondsensector doorzet. Zo won de kleinere Franse fondsenbeheerder Carmignac Gestion de award in de categorie groeimarktaandelen. Banque de Luxembourg won de award in de categorie monetaire fondsen in Amerikaanse dollar. De beheerder haalde ook de tweede plaats als beste beheerder vastrentende fondsen.

De methodologie van de awards is uniek in zijn soort. Veel meer dan een belonende functie streeft ze ook een voorspellende functie na. Dit gebeurt door de fondsen niet alleen te beoordelen op een absoluut rendement. Veel belangrijker is de regelmaat waarmee het fonds de prestatie heeft behaald. Fondsen die een hoog rendement danken aan één uitschieter zullen een lagere score halen dan fondsen die elk jaar opnieuw relatief goed presteren. Om deze reden komen voor de awards enkel fondsen in aanmerking die minimaal vijf jaar bestaan. Naast de regelmaat van de prestatie en het rendement worden de fondsen ook beoordeeld op hun risico in een neergaande markt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud