Belgische investeerders liggen niet wakker van wereldbeurs

Weinig fusies van beursgenoteerde ondernemingen hebben zulke grote slaagkansen als die van beurzen zelf. Bij een mislukking staat te veel op het spel.

(tijd) Zowel de regelgevers, de beursleden, de investeerders als de genoteerde bedrijven hebben er alle baat bij dat de beurs zo goed mogelijk werkt. De druk en de steun vanuit het bedrijfsleven en de overheid om het huwelijk van NYSE en Euronext te doen lukken, is groot. Dat blijkt uit de reacties die we bij elkaar sprokkelden tijdens de officiële huwelijksplechtigheden van NYSE en Euronext deze week.

Amper enkele dagen na de eerste notering van NYSE Euronext zijn de gemoederen in Frankrijk wat bedaard. Want als er al tegenstanders waren tegen de fusie van Euronext en de Big Board in New York was dat bij onze zuiderburen. De Fransen zagen Euronext altijd als hun beurs, weliswaar met enkele aanhangsels in Brussel, Amsterdam en Lissabon, maar met Parijs als beslissingscentrum. Wij Belgen zijn al jaren gewend dat de lakens ergens anders worden uitgedeeld, maar voor de Fransen is het nog even wennen.

'Dan toch nog liever met de Amerikanen dan met de Duitsers', liet een Franse bedrijfsleider zich tijdens de eerste notering in Parijs ontvallen. Velen delen zijn mening. Euronext-topman Jean-François Théodore legde tijdens de lange campagne voor de trans-Atlantische beurs systematisch de nadruk op het federale model. De Duitsers werden als imperialistische krijgsheren afgeschilderd, die hun scepter alleen in Frankfurt zouden zwaaien, ook al strookte dat beeld niet met de werkelijkheid.

Vrijwel alle Franse banken en institutionelen steunen intussen de fusie. Euronext genereerde een aanzienlijke kostenverlaging, en de nieuwe fusie zal hen nog meer doen besparen, belooft de Amerikaanse topman John Thain. Ook de Europese politici zijn bijgedraaid. Nu de droom van de Franse president, Jacques Chirac, om een grote Europese beurs te creëren door de feiten is achterhaald, drukt hij achter de schermen zijn steun uit voor het trans-Atlantische project. Théodore mag vanuit Parijs de Europese markten blijven leiden, al krijgt hij de nummer twee van de NYSE, Catherine Kinney, als chaperonne naast zich.

Daarnaast is vooral de steun van de regelgevers cruciaal. De NYSE wordt gereguleerd door de Securities and Exchange Commission (SEC) en controleert ook zichzelf. 'Een goede regelgever kan niet anders dan zich aan de steeds veranderende omgeving aanpassen', stelt Richard Ketchum, hoofd van het zelfregulerende orgaan van de NYSE. 'Wij, en sinds kort ook de SEC, staan open voor de erkenning van buitenlandse regelgevers op termijn.'

België

In België maakt men zich niet echt druk over de fusie. 'De Belgische spelers liggen niet wakker van wat hier gebeurt', erkent het Belgische bestuurslid Jean Peterbroeck van NYSE Euronext. Toch is hij tevreden. 'Kijk hoeveel moeite het heeft gekost, maar hier staan we dan toch met Amerikanen en Europeanen samen. Onze aandeelhouders zullen daar de komende jaren mee van profiteren.'

'Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen en de slaagkansen van dit project', zegt Herman Daems. De voorzitter van de investeringsmaatschappij GIMV en de beeldtechnologiegroep Barco was de enige Belgische bedrijfsleider die met de NYSE Euronext-stoet mee trok van Parijs naar New York. De beurs gebruikte bij de voorstelling van de introductie beeldschermen van Barco. 'Vooral de grote ondernemingen zullen ervan profiteren omdat ze meer liquiditeit kunnen aantrekken', stelt Daems. 'Maar we mogen ook de eigen noden niet vergeten. Continentaal Europa heeft nog altijd geen beurs voor jonge technologiebedrijven of groeiondernemingen. Goede initiatieven als Easdaq, de Neuer Markt en de Nouveau Marché werden wegens de beursmalaise na 2000 opgedoekt. Amper 13 procent van de bedrijven die wij, durfkapitaalgroepen, verkopen, gebeurt via een beursgang. Dat is jammer, want het grote publiek kan er niet op intekenen. Zelfs de verkoop van bedrijven door durfkapitalisten aan andere durfkapitalisten is met 14 procent van de exits van nog groter belang.'

Het ziet er echter niet naar uit dat de beursgroep snel nog een nieuw marktsegment opricht. Thain en Théodore richten hun pijlen vooral op een mogelijke aansluiting van andere beurzen en op groei in de lucratieve markt van afgeleide producten. Vooral in de VS staat NYSE Euronext erg zwak in opties en futures. 'Ik sluit externe groei met een derivaten- of grondstoffenmarkt niet uit', stelt Marshall Carter, de vicevoorzitter van NYSE Euronext. Zowel de New Yorkse beurs als de Euronext-dochter Liffe probeerden de reuzen uit Chicago al het vuur aan de schenen te leggen, maar met weinig succes. Als NYSE Euronext wil meespelen, moet het snel een zet doen, want de Chicago Mercantile Exchange en de Intercontinental Exchange strijden al om de heerschappij over de Chicago Board of Trade. Een zaak is duidelijk: de paringsdans van de beurzen, die door de creatie van Euronext in 2000 werd ingezet, is nog lang niet ten einde.

Serge Mampaey

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud