Advertentie

Bernanke stelt beleggers gerust

De inflatoire druk neemt af, al is het niet eenvoudig uit de volatiele maandelijkse inflatiedata een trend te distilleren. Dat zei Fed-voorzitter Ben Bernanke in zijn halfjaarlijkse toespraak voor de Senaat.

(tijd) Beleggers trokken de conclusie dat de vrees voor een nieuwe renteverhoging voorbarig was en stuurden de Dow Jones, obligaties en de euro hoger.

Bernanke zei in zijn speech:

  • de 'inflatoire druk afgenomen' is , ook al blijft de kerninflatie vrij hoog.
  • 'de Amerikaanse economie dit en volgend jaar waarschijnlijk groeit in een gematigd tempo, met een versnelling van de groei naargelang de huizenmarkt verbetert',
  • 'de maandelijkse data zijn volatiel en bijgevolg zal het nog een hele tijd duren voor we zeker kunnen zijn dat de onderliggende inflatie volgens verwachting afneemt',

Federal Reserve-voorzitter Ben Bernanke lichtte gisteren het monetaire beleid toe op Capitol Hill. Sinds zijn vorig jaar halfjaarlijkse toelichting, in juli 2006, hield hij de rente onveranderd op 5,25 procent.

'De binnenkomende data hebben tot nog toe bevestigd dat het huidige beleid duurzame economische groei en een geleidelijke vermindering van de kerninflatie bevordert', zei Bernanke voor de Bankcommissie van de Senaat. Hij stelt vast dat de 'inflatoire druk afgenomen' is, ook al blijft de kerninflatie vrij hoog.

De centrale bankier liet verstaan dat de rente in de VS nog een hele tijd onveranderd blijft. 'De maandelijkse data zijn volatiel en bijgevolg zal het nog een hele tijd duren voor we zeker kunnen zijn dat de onderliggende inflatie volgens verwachting afneemt', klonk het.

Bernanke rekent op een groei van 2,5 à 3 procent over 2007, iets lager dan de 3 à 3,25 procent groei die de Fed tot nog toe voorspelde. 'De Amerikaanse economie groeit dit en volgend jaar waarschijnlijk in een gematigd tempo, met een versnelling van de groei naargelang de huizenmarkt verbetert', voorspelt de Fed-voorzitter.

Economen

Beleggers reageerden opgelucht op de uitspraken van Bernanke. Eind vorige week wakkerden uitspraken van Janet Yellen en Charles Plosser, de voorzitters van de Fed-kantoren in respectievelijk San Francisco en Philadelphia, de vrees aan dat de Fed later dit jaar de rente opnieuw zal optrekken. Die speculatie luwde, al zijn economen het grondig oneens.

'Beleggers houden weer rekening met een renteverlaging eind dit jaar. Dat is vreemd. Mochten ze de toespraak grondig lezen, dan zouden ze zich realiseren dat de groeiversnelling in het tweede halfjaar eerder met een renteverhoging gepaard zal gaan', stelt ING-econoom Rob Carnell.

'We zijn nog steeds niet overtuigd dat de inflatie zal afnemen, We verwachten dat de Fed de rente in 2007 nog twee keer verhoogt', voorspelt John Ryding, hoofdeconoom bij Bear Stearns.

Michael Feroli, VS-econoom bij J.P. Morgan Chase, verwacht daarentegen dat de Fed snel op een 'neutraal' beleid zal overschakelen, waarbij de centrale bankiers de kans op een renteverlaging even groot inschatten als die op een renteverhoging.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud