Beursgoeroes hebben steeds minder invloed

Waar is de tijd dat Abby Joseph Cohen met één korte uitspraak hypernerveuze financiële markten kon kalmeren? Zij kan het niet meer. En een ander blijkbaar evenmin. De invloed van de beursgoeroes is de jongste jaren ferm getaand.

Joseph Granville: Foto Bloomberg

(tijd/bloomberg) - Dat komt omdat de markten groter en professioneler zijn. Bovendien hebben veel goeroes van toen een nog lucratievere job gevonden: manager van een hedge fund.

Joseph Granville

'Verkoop alles!' Die vette boodschap stond bovenaan de nieuwsbrief die Joe Granville op 6 januari 1981 naar zijn vele klanten stuurde. De dag daarop donderde Wall Street circa 3 procent lager, op de drukste handelsdag tot dan toe.

'De nu 83-jarige Granville was een kwarteeuw geleden inderdaad extreem machtig', zegt Robert Stovall, de topstrateeg van Wood Asset Management. 'Als hij zijn duim omlaag hield, was hij zoals een keizer in het Colosseum: de markten donderden naar beneden. Vorige maand, op 26 oktober, voerde Granville zijn nummertje opnieuw op. 'De Dow Jones tuimelt in de volgende 18 maanden naar 7.100 punten', waarschuwde hij. De volgende dag steeg de Dow.'

Ralph Acampora

Ralph Acampora is ook zo'n goeroe die markten kon bewegen. Begin 1999 merkte de toenmalige strateeg van Prudential op: 'De Dow Jones begint aan een forse rally.' Zijn woorden zorgden de daaropvolgende dag voor een uitgelaten stemming in Wall Street.

De reputatie van Acampora was dan ook uitstekend: in 1997 voorspelde de man dat de Dow in weinig tijd de grens van 10.000 punten zou overschrijden. Twee jaar nadien was het al zover. Maar een handvol jaren en enkele slechte voorspellingen later sloot Prudential Acampora's departement. Nu is hij aan de slag bij Knight Capital, maar zijn aura is een stuk kleiner. Vier weken geleden meldde Acampora: 'Wall Street zal nog een sterk einde van 2006 kennen.' De dag daarop begon de Dow te zakken.

Abby Joseph Cohen

Ook Abby Joseph Cohen, de partner bij Goldman Sachs, kan de markten niet meer begeesteren zoals in de jaren 90. Hetzelfde geldt voor de 'beursberen', goeroes die slechte beurstijden voorspellen. François Trahan, de bekende strateeg van Bear Stearns, en Richard Bernstein, zijn collega bij Merrill Lynch, zijn al een heel jaar pessimistisch. Het weerhield de Dow er niet van naar klinkende records te klimmen.

Hedge funds

Vanwaar die tanende impact van de grote strategen? Vooreerst zijn de markten een stuk groter geworden. Onder meer door de indrukwekkende machtsontplooiing van de hedge funds is er veel meer geld in omloop. De invloed van één welgemikte opmerking is daardoor beperkter. Bovendien zijn de marktspelers een stuk professioneler. Ze hebben ook toegang tot meer informatie. Als je je huiswerk maakt, zal je al minder panieken als een of andere goeroe veelbetekenend zijn wenkbrauw fronst. Tot slot zijn veel goeroes nu ook hefboomfondsmanagers. Byron Wien van Morgan Stanley, bijvoorbeeld.

Buffett

Dat alles maakt dat er eigenlijk nog maar één echte goeroe overblijft: de alwijze Warren Buffett, al veertig jaar uiterst succesvol op de beurs. Als hij spreekt, luisteren alle beleggers.

PHu

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud