Beurslievelingen doen het minder goed dan index

De favoriete tien aandelen presteren gemiddeld slechter dan het beursgemiddelde. Sinds De Tijd precies tien jaar geleden voor het eerst deze enquête deed, haalde het favoriete Belgische tiental jaarlijks een gemiddelde return van 11,9 procent, tegenover 12,3 procent voor de Bel20-index.

Fortis werd al drie keer verkozen tot supervavoriet van de professionele analisten: Foto Belga

(tijd) - Zes keer presteerden de lievelingen slechter dan gemiddeld. De voorbije drie jaar was dat telkens het geval. Als ik de tien door analisten getipte Belgische aandelen koop en ik vervang ze jaarlijks door de nieuwe lichting, dan zal een mooie extra return halen.' Ziehier een op papier even logisch als eenvoudig klinkende beleggingsstrategie. Maar loont ze ook?

We rekenden het uit en moesten vaststellen dat het niet loont. Iemand die de moeite deed 10.000 euro te beleggen in het toptiental van begin 1997 en jaarlijks zijn portefeuille aanpaste, heeft vandaag circa 22.300 euro. Dat is een jaargemiddelde van 8,35 procent. Een degelijke prestatie is het zeker, in het licht van de immer lage rentetarieven. Alleen was iemand die zijn geld gewoon in een Bel20-mandje stak beter af: zijn teller staat op 25.700 euro. Een winst van gemiddeld 9,90 procent per jaar. Bovendien lopen de transactiekosten hoog op bij een dergelijke strategie.

De tabel hieronder toont de jaarreturns van het jaarlijkse korfje oogappels in vergelijking met de referentie-index. Ook hier is de statistiek nadelig voor de favorietenlijstjes: in zes op de tien gevallen presteerden ze slechter dan de index.

Het rekenkundige gemiddelde over de voorbije tien jaar suggereert een jaarreturn van 11,9 procent, iets minder dan het Bel20-gemiddelde van 12,4 procent.

Kwaliteitslabel

Moeten we dergelijke lijstjes dan maar gewoon negeren? Zeker niet. De door professionele analisten uitverkoren aandelen krijgen een kwaliteitslabel dat wel degelijk waardevol is. De gekozen bedrijven zijn gezond en goed bezig. Dat die gunstige gang van zaken niet altijd in de volgende twaalf maanden tot uiting komt, is in feite niet zo erg. Belangrijker is dat de degelijkheid jaarlijks van de lijstjes afstraalt.

Fortis is zo'n degelijk aandeel. Het grootste Belgische aandeel werd al drie keer gelauwerd tot superfavoriet (in 1998, 1999 en 2005) en prijkte in zeven van de elf rangschikkingen. Alleen het al even degelijke UCB evenaart het aantal vermeldingen van Fortis.

Solvay haalde zes lijstjes. Agfa-Gevaert en Innogenetics kregen in de loop der jaren vijf nominaties. Die keuzes zijn al controversiëler, want beide aandelen presteerden zwak

Omega Pharma schiet ook in historisch perspectief de hoofdvogel af. Het nog jonge aandeel dook pas in 2002 in de eerste top op, en moest er sindsdien slechts eentje missen.

PHu

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud