Advertentie

Beurzen starten week met nieuwe opdoffer

Investeerders hebben maandag opnieuw aandelen en grondstoffen verkocht om de risico's van hun beleggingsportefeuilles verder te verminderen. Ze zochten hun toevlucht in staatsobligaties, waardoor in België de lange rente weer duidelijk onder 4 procent noteert.

(tijd) In Azië incasseerden de beurzen 3 tot 4 procent verlies. In Brussel beperkte de Bel20 de schade tot 1,3 procent, dankzij een positieve start op Wall Street.

Het weekend is er niet geslaagd de beleggers en financiële markten te kalmeren. Integendeel, de rustpauze leek beleggers alleen gesterkt te hebben in hun overtuiging dat het ergste nog niet achter de rug is.

De Aziatische markten werden gisterenochtend het zwaarst getroffen door de stijgende risico- afkerigheid. Beleggers dumpten massaal aandelen. Ze verkochten ook hoogrentende munten om leningen in yen terug te betalen. De gevolgen lieten niet op zich wachten. De beurs van Tokio zakte met 3,3 procent, die van Hongkong met 4 procent. De yen zette zijn herstel tegenover de euro en de dollar voort.

Europa volgde enkele uren later het voorbeeld van Azië. De aandelenmarkten openden fors lager en bereikten rond de middag een dieptepunt. De grondstoffenmarkten volgden de beurzen. De obligatiemarkten en de yen volgden een omgekeerde beweging. Zij profiteerden van de risicoschuwe beleggers. In België zakte de lange rente 2 basispunten, tot 3,97 procent.

Na de middag werden de markten wat rustiger. Ze kregen ook een duwtje in de rug van een op het eerste gezicht tegenvallende Amerikaanse conjunctuurindicator. De groei van de Amerikaanse dienstensector vertraagde in februari meer dan verwacht. De markten reageerden positief omdat een renteverlaging in de VS dichterbij komt. De aandelenmarkten herstelden gedeeltelijk. De Bel20 sloot 1,3 procent lager. De Euro Stoxx50 verloor uiteindelijk 0,8 procent.

Wall Street kende een rustiger dag. De Dow Jones sloot 0,5 procent lager, ondanks nieuw onheil in de vastgoedsector. New Century Financial, de grootste hypotheekverstrekker aan klanten met een dubieuze kredietwaardigheid, verloor bijna drie kwart van zijn beurswaarde. New Century biechtte boekhoudfraude op en vraagt uitstel van betaling bij zijn kredietverschaffers, de grote Wall Street-huizen. Volgens analisten stevent de groep af op het bankroet.

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud