Biotechnologie op de terugweg?

De biotechnologiesector is een van de sterkst groeiende sectoren. De fundamenten van deze sector ogen, in tegenstelling tot begin de jaren '90, nu zeer goed. Zijn de waarderingen dan ook nog aantrekkelijk?

-Uit Global Investor van 9 november 2006

De totale omzet uit biotechno
logiegeneesmiddelen verviervoudigde de voorbije 10 jaar. De Nasdaq Biotech-index is over deze periode slechts verdrievoudigd.. Het voorbije kwartaal zagen de biotechnologiebedrijven hun omzet met gemiddeld 28% toenemen tegenover nog geen 10 % voor de bedrijven binnen de S&P500 index.

Historische evolutie

Eind de jaren '80 was beleggen in biotechnologie een echte hype. Tientallen nieuwe bedrijven kwamen naar de beurs en hun koersen stegen exponentieel.

De koersen van deze aandelen stortten begin de jaren '90 dan ook als kaartenhuisjes in elkaar.

Begin 2000, goed 10 jaar na de hype, kwamen de biotechnologieaandelen terug in de belangstelling. Heel wat geneesmiddelen werden ter goedkeuring voorgelegd en ook de ontrafeling van het menselijk genoom zette de sector opnieuw in de schijnwerpers.

Maar midden 2004 keerde het tij immers toen Merck genoodzaakt was de pijnstiller Vioxx van de markt te halen. Daarna haalde Biogen Idec het revolutionaire middel Tysabri, voor de behandeling van MS, van de markt nadat enkele patiënten de dodelijke hersenziekte PML kregen.

Vooruitzichten

Heel wat bedrijven beschikken over een uitgebreide pijplijn, zijn winstgevend. En vooral de waarderingen van heel wat biotechnologiebedrijven tot aantrekkelijke niveaus zijn teruggevallen

Door de lancering van diverse nieuwe geneesmiddelen lijkt de groei ook op langere termijn verzekerd.

In tegenstelling tot de farmasector zijn de biotechnologiebedrijven veel minder onderhevig aan generische concurrentie. Het is immers zeer moeilijk om een biotechnologieproduct na te maken.

Risico's

Het probleem is echter nog steeds dat heel wat bedrijven afhankelijk zijn van slechts één geneesmiddel. Aangezien de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel 12 tot 15 jaar duurt en gemiddeld 200 à 500 mln. $ kost, boekten deze bedrijven steeds forse verliezen.

Bovendien is de FDA nu strenger in het goedkeuren van nieuwe geneesmiddelen geworden. Het gebeurt nu regelmatig dat producten in de laatste fase nog worden afgekeurd. Zo keurde de FDA onlangs nog het slaapmiddel Indiplon van Neurocrine Biosciences (Nasdaq: NBIX) af. De koers kelderde hierop in enkele maanden met bijna 80%!

Conclusie

Aangezien investeren in kleine biotechnologiebedrijven een groot risico inhoudt, beleg best in biotechnologiebedrijven met een productportfolio dat mooi gespreid is over de verschillende stadia van ontwikkeling en al één of meer producten op de markt heeft. Op deze manier is het bedrijf minder afhankelijk van kapitaalverschaffers.

Een bijkomende reden om deze aandelen nu te kopen, is dat biotechnologieaandelen traditioneel in de laatste maanden van het jaar goed presteren. In deze periode vinden er immers heel wat medische congressen en beleggingsconferenties plaats waar deze bedrijven de recentste ontwikkelingen komen toelichten. Daarnaast wachten nog enkele belangrijke geneesmiddelen op een goedkeuring.

Voor concrete tips over de biotechnologie, lees artikel op pagina 2 van Global Investor van 9 november 20006

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud