Advertentie

Buitenlandse makelaars palmen Brusselse beurs in

Bij de belangrijkste 15 leden van Euronext Brussel zijn slechts vier Belgische huizen. De buitenlandse spelers profiteren van de automatische aandelenhandel, de opkomst van hedge funds en van de handel voor eigen rekening.

(tijd) KBC Securities is het actiefste lid van Euronext Brussel: het beurshuis nam in 2006 10,6 procent van de handel voor zijn rekening. Tot daar elke gelijkenis met het klassement van drie jaar geleden. De Belgische beurshuizen Delta Lloyd Securities (recent opgedoekt), Bank Degroof en Puilaetco (gefuseerd met Dewaay) zijn uit de top 15 verdwenen. KBC, Fortis (2de plaats), ING België (5) en Petercam (10) zijn de enige Belgen in de ranglijst.

De opkomst van de buitenlandse spelers is indrukwekkend. Het Amerikaanse Lehman Brothers is vanuit het niets opgerukt naar de derde plaats. Ook UBS, Morgan Stanley en Credit Suisse nemen een groot deel van de Brusselse beurshandel voor hun rekening. Daarbij profiteren ze van enkele trends.

Een groeiend deel van de handel gebeurt via 'program trading', de automatische computerhandel. 'In liquide aandelen zoals Fortis gebeurt de helft van de omzet automatisch. De computer bepaalt op welk tijdstippen welke pakketten langs de schermen flitsen. Spelers als Lehman Brothers en Morgan Stanley leveren daarvoor het perfecte executieplatform', legt een handelaar uit.

Hedgefunds

Er is de opmars van de hedge funds. Zij duiden een Morgan Stanley of UBS aan als 'prime broker'. Het marktaandeel van de buitenlandse spelers wordt ook positief beïnvloed door de handel voor eigen rekening: Angelsaksische spelers zijn actiever in 'proprietary trading' dan Belgische.

Een handelaar signaleert verder dat steeds meer institutionele beleggers ervoor kiezen analistenrapporten van lokale brokers te kopen om vervolgens het order via een grote speler door te voeren. Of, er wordt gedelegeerd: 'Als een Amerikaanse partij 100 miljoen euro wilt beleggen in enkele Europese landen, dan voert een partij als Lehman Brothers alle orders uit, maar stort het beurshuis een gedeelte van de commissie door naar ons voor de lokale knowhow.'

Tweedeling

De Brusselse handel valt aldus uiteen in een lagemargebusiness - het simpel uitvoeren van orders - en een activiteit met een hogere toegevoegde waarde. De Belgische beurshuizen opteren voor het tweede. 'De activiteit die wij genereren, vloeit voort uit de publicatie van analistenrapporten, de bedrijfsfinanciering en de beursintroducties', meldt KBC Securities. Petercam zit op dezelfde lijn. Handelaar Marc Janssens: 'We zijn voor de Brusselse beurs veel belangrijker dan wat onze tiende plaats suggereert.' In de handel van kleinere Brusselse waarden, zijn de Belgische beurshuizen wel dominant, verzekeren ze.

De ranglijst houdt geen rekening met buitenbeurstransacties. Als we die transacties erbij tellen, zijn de buitenlandse spelers nog dominanter. Het Amerikaanse Cantor Fitzgerald, dat vooral actief is in genoteerde obligaties, zou in dat geval KBC Securities als marktleider onttronen.

Christophe De Rijcke

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud