Advertentie
Advertentie

Concurrentie kleine brokers maakt onlinebeleggen fors goedkoper

Onlinemakelaars BinckBank en Fortuneo zijn in een ware prijzenoorlog verwikkeld waar beleggers de vruchten van plukken. Een beursorder kost voortaan minder dan 10 euro.

De strijd werd maandagochtend ingezet toen het Nederlandse Binck uitpakte met een daling van de handelstarieven van ruim 20 procent. Een beursorder op de Euronext-markten van maximaal 5.000 euro, kost bij Binck voortaan 9,75 in plaats van 12 euro. De tariefaanpassing is een reactie op de komst van de Franse makelaar Fortuneo. Die pakte vorige maand voor een dergelijk order uit met een tarief van 9,90 euro.

Maandagavond reageerde Fortuneo op zijn beurt op de zet van Binck: het bodemtarief voor een Euronext-order zakt na amper 3 weken activiteit met 20 procent tot 8 euro. 'Het is onze ambitie de goedkoopste broker van België te zijn. We moesten dus reageren', zegt Ronan le Moal, de algemeen directeur van Fortuneo.

De lage tarieven van Fortuneo zijn wel enkel geldig voor 'kleine orders'-abonnees. De tarieven van het abonnement 'grote orders' (boven de 5.000 euro) zijn even scherp, maar door het Euronext-tarief van minstens 14 euro minder geschikt voor wie bescheiden belegt. Veranderen van formule kost 60 euro. 'Onze prijspolitiek is veel transparanter', zegt Vincent Germyns van Binck. 'We blijven de goedkoopste broker voor orders vanaf 5.000 euro. BinckBank is sinds maart vorig jaar in ons land actief en telt ondertussen 5.200 klanten.

Het is nog onduidelijk of ook de gevestigde spelers hun prijzen gaan verlagen. Marktleider Keytrade benadrukte enkele weken geleden dat hij de tarieven niet verlaagt na de komst van Fortuneo. 'Wij gaan de concurrentie aan via een groter productaanbod en betere diensten', zei gedelegeerd bestuurder Thierry Ternier. Ondertussen is hij voorzichtiger: 'We bestuderen de nieuwe situatie, maar reageren niet overhaast,' klonk het na de aankondigingen van Binck en Fortuneo. Ook Cortal Consors houdt de mogelijkheid van een tariefdaling open, enkel Bolero zegt zijn prijzen niet te zullen verlagen. 'Voor onze service willen klanten betalen,' klinkt het.

Belegt u online?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud