Cumerio: favoriet getroffen door val grondstoffenmarkt

De koperverwerker Cumerio maakte zijn rol van analisten- lieveling niet waar. Met een winst van 9,4 procent sinds Nieuwjaar, hinkt het aandeel achterop tegenover de klim van bijna 16 procent voor de Bel20-index.

(tijd) Het bedrijf legde nochtans goede resultaten voor, maar de koers werd meegesleurd in de verkoopgolf die de grondstoffenmarkten trof in mei en juni. Van die tik is het aandeel nog niet hersteld.

Cumerio start het jaar onder een gunstig gesternte: de kopersmelter trapt 2007 af als torenhoog favoriet bij de analistenenquête van deze krant. De onderneming is pas acht maanden voordien afgesplitst van materialengroep Umicore. De koers stijgt meerdere procenten bij erg hoge volumes (1).

In februari spurt het aandeel bijna 20 procent hoger na de publicatie van uitstekende jaarcijfers (2). De bedrijfswinst verdrievoudigde. Cumerio verdubbelt zijn dividend, gaat eigen aandelen inkopen, en trekt de prognoses voor heel 2006 op: de groep verwacht een recurrente nettowinst van 60 miljoen euro, of 2,33 euro per aandeel. Gedelegeerd bestuurder Luc Delagaye verwacht een aanzienlijke stijging van de verwerkings- en raffinagelonen. Dat zijn de tarieven die met de mijnbouwbedrijven worden overeengekomen voor het smelten en raffineren van koperconcentraten. Maar de topman waarschuwt ook: koper is een cyclische business, en door het dure koper schakelen meer verbruikers over naar alternatief materiaal.

Duur koper betekent dus niet automatisch hogere winsten voor Cumerio. Toch beschouwen veel beleggers de onderneming als een puur grondstoffenbedrijf, zoals een mijn. In maart en april profiteert de Cumerio-koers dan ook van de hausse van de koperprijs (3). Die stijgt in twee maanden van 5.000 naar 8.500 dollar per ton. De overkoepelende vereniging van koperverwerkers en -verbruikers stuurt een waarschuwing naar de Londense metaalmarkt LME om haar ongenoegen te uiten over de speculatieve beleggersposities in koper.

In mei volgt de kater. De zware correctie op de beurs nekt de cyclische aandelen. De fors gestegen grondstoffengroepen worden het meest afgestraft. De beleggers kiezen massaal voor veiligheid. Cumerio verliest in anderhalve maand 38 procent (4), meer dan het verlies van 25 procent voor koper.

Eind juni meldt Cumerio dat het zich tegen de forse schommelingen van de metaalprijzen grotendeels heeft ingedekt, maar dat brengt geen soelaas (5). Want intussen is de rente fors beginnen stijgen. De investeerders vrezen voor een groeivertraging waardoor de vraag naar koper zal terugvallen.

Concurrenten

In augustus veert het aandeel eindelijk weer op (6). Dat is te danken aan de halfjaarrapporten van concurrenten als Norddeutsche Affinerie en Boliden. Daaruit blijkt dat de inkomsten voor het verwerken van koperconcentraten tot puur koper nog erg hoog liggen. Daarnaast speculeert de markt op een verhoging van de kathodepremies, die jaarlijks wordt vastgelegd door Codelco, de grootste koperproducent ter wereld.

Enkele dagen later bevestigt Cumerio het scenario van de concurrentie. De groep legt recordcijfers neer over het eerste halfjaar, en verhoogt de winstverwachtingen voor 2006 met 10 procent (7). Cumerio slaagde erin tijdens de laatste contractonderhandelingen met de mijnen een clausule af te sluiten waardoor het bedrijf extra profiteert van de hoge koperprijzen.

Begin november raakt bekend dat de familie Leysen 100.000 aandelen van Cumerio verkoopt (8).

Een scherpe groeivertraging in de VS zou in 2007 ongetwijfeld op de koers wegen. Daarnaast vermindert een dollardaling met 1 cent het bedrijfsresultaat met 1,8 miljoen euro. Toch stellen de analisten dat Cumerio relatief goedkoop is, en dat het dividendrendement van ongeveer 4,4 procent voor bescherming moet zorgen.

SM

Woensdag: Delhaize

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud