'De doorsneebelegger kan niet verkopen'

'Warren Buffett heeft meer gemeen met de beste pokerspelers die nooit een aandeel kochten dan met iemand die een leven lang belegt, maar er niet in uitblinkt', zegt Michael Mauboussin, hoofdstrateeg van de Amerikaanse beleggingsgroep Legg Mason.

(tijd) In het kringetje van de behavioral finance, de wetenschapstak die de psychologische drijfveren van de beleggers tracht te doorgronden, is Mauboussin een beroemdheid. Hij schreef dit jaar de bestseller 'More Than You Know'. The Wall Street Journal omschrijft hem als een van de meest invloedrijke mensen in Wall Street. Eind vorige week streek hij neer in Londen, op het door Financial News georganiseerde congres 'Understanding Human Behavior'.

Volgens Mauboussin hebben de beste pokerspelers en beleggers gemeen dat ze focussen op het procedé in plaats van op het resultaat. 'Als je een weldoordacht systeem niet consequent toepast, ben je geen goed belegger', zegt Mauboussin. 'Iemand met een goede werkwijze kan best een ongunstige return halen. Dat is dan brute pech. Iemand zonder strategie kan best een goede return halen. Dat is dan dom geluk. Maar doorgaans zal degene zonder strategie evenmin een sterk resultaat halen. Noem dat maar 'poëtische rechtvaardigheid'.

Ruis en informatie

Vorsers bestudeerden de kenmerken van uitstekend presterende Amerikaanse vermogensbeheerders. Mauboussin bespreekt de resultaten. 'De doorsnee succesvolle belegger doet weinig transacties. Aandelen blijven gemiddeld ruim drie jaar in zijn portefeuille, drie keer langer dan gemiddeld. En, opvallend, hij heeft bijna nooit zijn standplaats in de financiële centra New York en Boston. Meestal opereert hij van op de buiten.' Volgens Mauboussin is dat geen toeval. 'Als beleggers te veel informatie krijgen, lijden hun beslissingen daar onder. Ze kunnen het onderscheid tussen de nuttige gegevens en de nutteloze ruis niet meer zien. Ver van de centra hebben beleggers een pak minder last van die ruismassa.'

Anders denken

Mauboussin voegt een zeer belangrijke eigenschap van de goede belegger toe aan zijn lijstje. 'Hij durft anders te denken dan de anderen. Hij durft tegendraads te zijn. De meesten kunnen dat niet, omdat het psychologisch enorm zwaar is. Mensen zijn liever in de luwte van de groep verkeerd dan alleen juist. Niemand is graag in zijn eentje naakt.'

Pierre HUYLENBROECK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud