De Japanse munt staat voor een flinke inhaalbeweging

Volgens Merrill Lynch is de Japanse yen de meest ondergewaardeerde munt van de rijke industrielanden. Vanop het hoogste niveau in 2005 is de munt tegenover de euro met 12% gezakt. Is deze ontwaarding van de yen nu niet overdreven ?

-- (tijd) - De Japanse munt bevindt zich al jaren in vrije val. De yen dook eind augustus voor het eerst onder de barrière van 150 yen per euro. Wie yendeposito's aanhoudt, ziet al zeven opeenvolgende jaren het verlies - omgerekend naar euro - opstapelen. 'De Japanse economie bevond zich in die periode in een sukkelstraatje. Volgens het beurshuis Merrill Lynch is de yen te veel teruggevallen.'De Japanse munt is 26 procent ondergewaardeerd en is bijgevolg veruit de aantrekkelijkste industriële munt', zegt econoom Alex Patelis. Hij berekende de waarde van de yen op basis van de handelsbalans en de kapitaalstromen.

De redenen?

Er was jarenlang deflatie - een daling van de consumptieprijzen - en een tijdlang een recessie', zegt Rozemie Malfait, Japan-econoom van KBC Asset Management. Een andere belangrijke reden voor de wegzakkende yen is het 'carry trade'-fenomeen. Dankzij de uiterst lage Japanse basisrente lenen de banken en institutionele beleggers bijna gratis effecten in yen. De munt wordt vervolgens verkocht in ruil voor hoogrentende valuta. Op die manier incasseren ze het omvangrijke renteverschil tussen Japan en andere regio's zoals de VS.

Hoe kan de yen herstellen?

Het beurshuis Merrill Lynch mikt op een herstel onder impuls van een aantrekkende rente. Gisteren kende de Japanse munt al een opstoot dankzij uitspraken van de Duitse onderminister van Financiën. 'De zwakke yen moet volgende week worden besproken op de G7-top', zei Thomas Mirow.

Volgens Patelis kan een aantal katalysatoren de onderwaardering van de yen op korte termijn wegwerken. 'De centrale banken zijn wereldwijd de rente aan het verhogen. De munten van landen waar een handelsoverschot is, zoals Japan, presteren in zo'n klimaat meestal beter. En dat geldt ook voor de laagrentende munten zoals de yen.' De expert wijst verder op de goede economische vooruitzichten.

De Japanse economie is al enkele kwartalen aan de beterhand. De binnenlandse vraag herneemt, de consumptieprijzen zitten in een opgaande trend en de bouwgrondprijzen in Tokio zijn voor het eerst in vijftien jaar gestegen. 'Deze economie laat de Bank of Japan toe het rentepeil te normaliseren', zegt Patelis. Een hogere rente maakt de yen een aantrekkelijkere beleggingsmunt en ontmoedigt de carry trade. Ook Malfait gelooft dat de yen voor een inhaalbeweging staat. 'Vooral tegenover de dollar'.

De Bank of Japan startte gisteren haar tweedaagse rentevergadering. Volgens alle economen zal gouverneur Toshihiko Fukui vandaag de rente ongewijzigd laten. 'Fukui zal in de toelichting eerder de nadruk leggen op de economische groei dan op de inflatie. Op die manier bereidt hij de markten voor op een renteverhoging volgend jaar', zegt Malfait. Ze verwacht dat de Bank of Japan de rente volgend jaar twee keer zal verhogen tot 0,75 procent eind 2007.

Patelis heeft een afwijkende mening: 'Fukui zal al op 13 of 31 oktober de rente optrekken', meent Patelis. 'Hij zal zich gesteund weten door het beresterke ondernemersvertrouwen dat op 2 oktober uit het Tankanrapport zal blijken.'

Volgens Malfait mogen de uiteenlopende meningen van de economen niet verbazen. 'We hebben nog maar weinig ervaring kunnen opdoen om op renteverhogingen te anticiperen. De Bank of Japan bracht in juli de rente op 0,25 procent. Dat was de eerste renteverhoging in zes jaar.'

Interventies

De economen reageerden ook erg verschillend op een herziening van de inflatie over juli van 0,6 naar 0,2 procent. Hierdoor dook bij de ene deflatievrees op, terwijl anderen het louter over een technische aanpassingen hadden. De herziening was een gevolg van een nieuwe samenstelling van de prijsindex.

Gisteren kreeg de yen steun uit onverwachte hoek. 'De jongste maanden is de yen zowel tegenover de euro als tegenover de dollar fors gedaald. Dat wordt ongetwijfeld besproken op de G7-top in Singapore volgende week', zei de Duitse onderminister van Financiën, Thomas Mirow. De uitspraak deed de Japanse munt verstevigen tot 147,84 yen per euro. 'Mogelijk zal het Westen Japan onder druk zetten om zijn munt te laten stijgen via interventies van de centrale bank', zei een handelaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud