De technische werking van de beurs

Om goed te beleggen, volstaat het niet een aandeel te selecteren en een kooporder door te sturen. Weten hoe de beurs werkt, welke orders er bestaan en op welke markt een aandeel noteert, kan extra rendement opleveren.

De deelmarkten van Euronext

De meeste aandelen prijken op Eurolist. De ruim 135 bedrijven die er noteren, moeten aan de strengste criteria voldoen, zoals de publicatie van gedetailleerde resultaten om de zes maanden.

Aandelen op Eurolist kunnen ofwel noteren op de continu- of op de fixingmarkt. De grootste bedrijven, zoals Colruyt of Deceuninck, noteren doorgaans op de continumarkt. Zoals het woord aangeeft, is er continu handel mogelijk tijdens de openingsuren van de beurs: van 9u tot 17u40. Kleinere bedrijven, zoals de waterfabrikant Spadel, noteren dikwijls op de fixingmarkt. Hier is slechts twee keer per dag een koersvorming mogelijk: om 10u30 en 16 uur. De koers kan per 'fixing' maximaal 10 procent van de vorige afwijken.

Op de fixingmarkt noteren ook de VV-strips (Verminderde Voorheffing). Indien u de aandelen met de strips aanbiedt, betaalt u slechts 15 in plaats van 25 procent roerende voorheffing op dividenden.

De bedrijven op de relatief nieuwe deelmarkt Alternext hebben grotendeels dezelfde verplichtingen als die op Eurolist. Ze mogen echter de Belgische boekhouding gebruiken. Ze moeten niet zoals de bedrijven op Eurolist de dure omschakeling maken naar de internationale boekhoudnormen IFRS. De meest verhandelde bedrijven op Alternext worden continu verhandeld, voor de minst liquide is er slechts één koersvorming om 15u30.

De Vrije Markt is niet gereglementeerd. Er noteren alleen kleine aandelen, zoals de glasblazerij Val-Saint-Lambert. De bedrijfjes zijn alleen verplicht hun jaarrekening neer te leggen bij de Nationale Bank. Het spreekt voor zich dat aandelen kopen op de Vrije Markt meer risico's inhoudt. De koersvorming vindt plaats om 15 uur.

De soorten beursorders

Order zonder limiet: Indien u dit type order doorgeeft, wilt u kopen of verkopen aan de marktprijs. Voor de meest verhandelde aandelen vormt dat geen probleem omdat slechts één order de koers niet veel zal beïnvloeden. Bij kleinere aandelen riskeert u veel te betalen, want misschien ligt de eerste vraagprijs voor de aandelen in het 'orderboek' wel meerdere procenten hoger dan de laatste koers. Het voordeel is dat dit order voorrang heeft op alle andere orders.

Limietorder: Met dit order geeft u de maximumprijs op die u wilt betalen voor een aandeel, of het minimum dat u wilt krijgen. Vooral voor kleinere aandelen is dit order aangewezen. Maar het risico bestaat dat de transactie nooit zal plaatsvinden, zeker indien de limiet ver van de laatste koers is verwijderd.

'Stoploss'-order: Met dit order geeft u een limiet op, bijvoorbeeld 30 euro. Indien het aandeel onder 30 euro zakt, treedt een automatisch verkooporder in werking. Zo kunt u uw eventuele verliezen beperken. De onzekerheid over de prijs die u gaat krijgen, kunt u vermijden door een stoplimietorder in te voeren. Hier geeft u twee limieten op, bijvoorbeeld 30 en 28 euro. Indien de koers onder 30 euro zakt, treedt een verkooporder in werking maar het zal alleen worden uitgevoerd indien u 28 euro of meer krijgt.

IJsbergorder: Met dit order toont u een gedeelte van het aantal aandelen dat u wilt verkopen in het orderboek. De rest blijft onzichtbaar voor andere beleggers. Het ijsbergorder is geschikt voor weinig liquide aandelen, of voor supergrote beleggers, omdat ze de markt niet willen ontwrichten. Veel makelaars laten het order echter niet toe.

Serge Mampaey

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud