De turbomarkt, een nieuw success story?

De Belgische belegger is erg actief op de turbomarkt. Met 25 miljoen euro per maand handelt de Belg 7% van de 350 miljoen euro aan turbo's in Amsterdam. Vier Belgische aandelen krijgen nu ook turbo's.

(Tijd) Een turbo is een beleggingsproduct dat gelijkaardige karakteristieken vertoont met opties. De belegger kan met een kleine inzet inspelen op een koersstijging - of daling van de onderliggende waarde, en dankzij de hefboom versneld profiteren van de richting die de koers uitgaat.

Hoe werkt een turbo

De uitgevende bank verdient geld aan de turbo's door de financieringsrente die ze aanrekent. Stel dat Dexia op 20 euro noteert, en u koopt een 'long' turbo met een waarde van 5 euro, dan koopt ABN AMRO de onderliggende Dexia-aandelen op de beurs. Het verschil tussen wat u op tafel legt (5 euro) en de beurskoers (20 euro) legt de bank zelf bij. Voor dat bedrag rekent de bank dagelijks een rente aan, die weerspiegeld wordt in de koers van de turbo. Omgekeerd krijgt u rente wanneer u speculeert op een daling van een aandeel en een 'short' turbo koopt. U leent immers geld aan de bank, die de onderliggende aandelen verkoopt.

Om het totale kostenplaatje te kennen, moet u er ten slotte de makelaarskosten bijtellen en het verschil tussen de bied- en laatkoers die de ABN-AMRO hanteert.

Welk verschil met andere derivaten zoals opties?

In de eerste plaats wordt een turbo verhandeld als een aandeel, er is dus geen optiecontract nodig.

Ten tweede volgt de koers van de turbo perfect die van de onderliggende waarde, maar met een hefboom. De koers van een optie hangt daarentegen ook af van de volatiliteit van de markt.

Ten derde hebben turbo's geen afloopdatum in tegenstelling tot opties. Turbo's kennen wel een 'stop-lossniveau'.

Het belangrijkste verschil is dat u met turbo's in het slechtste geval uw volledige inzet kan verliezen, terwijl het verlies met geschreven opties veel groter kan zijn dan uw inzet.

Nieuwe turbo's op belgische aandelen

De nieuwe turbo's op Belgische aandelen vervolledigen de bestaande op Dexia, KBC, Fortis en de Bel20. Die vullen de lijst aan van de bestaande turbo's die al op honderden aandelen, indexen of grondstoffen bestaan, gaande van olie, over sinaasappelsap, tot indexen in Rusland. Alle turbo's noteren op Euronext Amsterdam.

Waar kan men in turbo's beleggen?

ABN Amro is momenteel de belangrijkste aanbieder van turbo's.

S.M.

Photo Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud