Dexia: geveld door twee ultrasombere lenteweken

Voor Dexia was 2006 geen goed beursjaar. Het aandeel won slechts 6 procent, ruim onder de 17 procent die de Bel20 realiseerde. Eigenlijk kon Dexia 50 weken lang gelijke tred houden met het beursgemiddelde.

Axel Miller, gedelegeerd bestuurder van Dexia: Foto Belga

(tijd) - De achterstand werd integraal opgelopen in twee sombere lenteweken, net op het moment dat Dexia zijn grote Turkse overname aankondigde.

Dexia moet meteen de rol lossen. Het aandeel neemt niet deel aan de prille januariwinsten op de beurs.

Pierre Richard, de bestuursvoorzitter, uit in een kranteninterview zijn belangstelling voor Turkije. De Belgische persdienst zwakt die uitspraak af: 'Er zijn geen concrete plannen in Turkije.' Een week later gonst het van de geruchten over Dexiaanse overnameplannen van Denizbank, een van de snelst groeiende spelers aan de Bosporus.

Eind januari start het aandeel een inhaalbeweging op de Bel20-index (2). De resultaten van FSA, Dexia's Amerikaanse dochter, vallen mee. Analisten vinden Dexia voorts koopwaardig omdat ze een van de meest gekapitaliseerde banken van Europa is. 'Geld genoeg om een grote overname te doen', wordt geredeneerd. Bovendien zet Dexia de verzekeringsdochters Belstar en Flexia in de etalage. Een eventuele verkoop zou nóg meer geld in het laatje brengen.

Consolidatie

Op 1 maart publiceert Dexia beter dan verwachte resultaten over 2005. De gedelegeerd bestuurder Axel Miller benadrukt zijn vertrouwen in de toekomst: 'Vele markten zullen opengaan voor Dexia.' Hij onderstreept voorts dat zijn groep niet geobsedeerd is door de bancaire consolidatie. Het aandeel stokt even (3).

Dexia kampt al enkele jaren met uiterst vervelende dossiers, die maar niet opgelost geraken: de affaire Legiolease bijvoorbeeld. Dexia bereikte in 2005 weliswaar een schikking met de pakweg 100.000 gedupeerde aandelenleasbeleggers, maar volgens een krantenbericht is daarmee de kous niet af. Dexia zou wel eens dieper in zijn beugel moeten tasten. En dan het LHSP-faillissement: op 9 april beslist de rechtbank in beroep dat Dexia geen bevoorrecht schuldeiser is van Lernout & Hauspie (4). Later beslist een Amerikaanse rechtbank de procedure tegen Dexia nog uit te breiden. De link Dexia-LHSP duikt geregeld op in de pers. Dexia besluit uiteindelijk Monique Delvou, voormalig woordvoerster van premier Jean-Luc Dehaene, als speciale L&H-zegsvrouw aan te stellen. Om maar te zeggen dat Dexia de LHSP-nasleep ernstig neemt.

Mei is een rotmaand voor zowat alle grote aandelen. Dexia ontsnapt niet aan de malaise: als de Bel20 eind mei wat kan terugkrabbelen, dondert Dexia gewoon verder omlaag (5). De kwartaalcijfers kunnen op 22 mei niet bezielen.

Denizbank

Een week nadien krijgt Dexia wél alle aandacht: Dexia koopt Denizbank. Het is de grote doorbraak in Turkije en de op vier na grootste overname uit de Belgische geschiedenis. Sommige analisten en beleggers schrikken van de betaalde prijs en de daaraan gekoppelde geplande kapitaalverhoging van 1 miljard euro. Op 13 juni bereikt het aandeel zijn jaarminimum van 17,66 euro, na een maanddescente van 20 procent (6).

In de tweede jaarhelft presteert het aandeel indentiek aan het beursgemiddelde.

Begin juli haakt Dexia af als bieder op de Roemeense spaarbank CEC (7). In augustus herhaalt Miller in een Italiaanse krant nog steeds erg geïnteresseerd te zijn in Italië, na het afspringen van de fusie met Sanpaolo IMI.

Begin september publiceert de groep degelijke halfjaarcijfers (8). Vanaf het einde van die maand kent het aandeel enkele relatief sterke weken (9). Dexia wil in de komende tien jaar een jaarlijkse winstgroei van minstens 10 procent realiseren. In Turkije wil de groep het aantal bankkantoren op drie jaar tijd verdubbelen.

Midden november publiceert Dexia licht tegenvallende kwartaalcijfers. De koers zakt forser dan het beursgemiddelde (10).

2006 was een pover jaar voor het aandeel. Slechts drie Bel20-aandelen presteerden nog slechter, namelijk GBL, Barco en Mobistar. Wordt 2007 beter? Dexia heeft goede moed en het aandeel is zeker niet te duur te noemen. Als de beurzen in het algemeen goed presteren, kan Dexia in het zog nog eens een goed beursjaar beleven.

Nare meimaand vergalt beursjaar van Dexia

PHu

Vrijdag: Exmar

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud