Dollar abnormaal goedkoop tegenover meeste valuta's

De dollar staat niet alleen onder druk tegenover de euro. De 'greenback' noteert ten opzichte van zeven andere belangrijke munten op het laagste peil in vele jaren.

(tijd) De algemene zwakte van de dollar weerspiegelt de uiteenlopende groei- en renteverwachtingen in 's werelds grootste economieën. De wisselmarkt anticipeert op een renteverlaging in de VS later dit jaar en op renteverhogingen in de meeste andere landen.

De euro noteerde woensdag tegenover de dollar en de yen net onder zijn recordkoers. Daarom spreekt iedereen in Europa over een zeer sterke euro.

Maar er is veel meer reden om van een zwakke dollar te spreken. Het groene biljet staat op het laagste peil sinds jaren tegenover acht belangrijke munten. Versus het pond noteerde de dollar woensdag op het laagste niveau in 26 jaar. Een vergelijking met 's werelds belangrijkste munten toont aan dat de dollar de laatste maanden alleen standhield tegenover de yen, de Zwitserse frank, de Canadese dollar en de Mexicaanse peso.

Waarom staat de dollar onder druk? Investeerders zijn pessimistisch over het groene biljet, omdat de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie verslechteren.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar slechts met 2,2 procent groeit. Zes maanden geleden voorspelde de instelling nog 2,9 procent groei.

Volgens het IMF groeit zowel de eurozone, Japan als het Verenigd Koninkrijk sneller dan de VS. Dat is opmerkelijk, want de voorbije jaren waren de VS samen met de groeilanden de belangrijkste motor van de wereldeconomie.

Monetair beleid

De diverse groeivooruitzichten leiden tot een uiteenlopend monetair beleid. De financiële markten verwachten dat de Amerikaanse Federal Reserve vóór het einde van dit jaar de rente zal verlagen.

In de meeste andere landen plannen de centrale banken renteverhogingen. De Europese Centrale Bank is vastbesloten in juni haar beleid te verstrakken. Analisten verwachten dat de Bank of England dit jaar nog twee keer de rente optrekt. Ze verwijzen naar de zeer slechte Britse inflatiecijfers van maart, die dinsdag werden gepubliceerd. Bovendien bleek gisteren dat de Britse lonen in februari meer stegen dan verwacht.

Ook in de groeilanden staan renteverhogingen voor de deur. De groei van de Chinese economie vertraagt amper, hoewel de centrale bank al herhaaldelijk de rente optrok en de kredietverlening beperkte. Vandaag blijkt wellicht dat de economische activiteit in het eerste kwartaal met 10,4 procent op jaarbasis is gegroeid. Een dergelijk groeicijfer kan de Chinese centrale bank overtuigen nogmaals haar beleid te verstrakken.

'De wisselmarkt spitst de aandacht toe op rendement en het anti-inflatiebeleid in sommige conomieën. Daarom gaan investeerders op zoek naar hoogrentende munten zoals het pond', zegt Simon Derrick, hoofd valuta-onderzoek van Bank of New York.

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud