Dubaï verwelkomt Gold Fields

De beurs van Dubai bestaat nog maar een jaar, en komt stilaan op kruissnelheid. Gisteren maakte het Zuid-Afrikaanse Gold Fields bekend een notering in Dubai te zullen aanvragen.

(tijd) Gold Fields is de op drie na grootste goudmijngroep ter wereld, en het eerste bedrijf met wereldwijde faam om op de nieuwe beurs van de Verenigde Arabische Emiraten te noteren. Nu noteert amper één westers bedrijf in Dubai: het Zwitserse investeringsfonds Fortune Mangement.

Daarnaast prijken elf ondernemingen uit het Midden-Oosten en een dozijn fondsen van Deutsche Bank op de beurs.

Geschiedenis

Dubai richtte in 2004 een belastingvrij financieel centrum van 44 hectare op, even groot als Vaticaanstad.

De economie van de Golfstaat wordt gedomineerd door een verzameling bedrijven die direct of indirect in handen zijn van de 'ruling familiy'. Het gaat om banken, hotelketens, winkelketens, vastgoedbedrijven, transportbedrijven, luchthavens, energiebedrijven, telecombedrijven, sportstadions, een luchtvaartmaatschappij en het vierde havenbedrijf ter wereld.

Geboorte van de DIFX

Onlangs is naast de lokale effectenbeurs in september 2005 een internationale beurs van start gegaan, die het financiële centrum van het Midden-Oosten moet worden. De Dubai International Financial Exchange (DIFX) verwacht tien tot vijftien bedrijven in de index te noteren voor het einde van 2006. Het eerste bedrijf met een notering op de nieuwe beurs was de in Dubai gevestigde telecomconcern Investcom. De beurs wil zowel Arabische bedrijven als grote internationale ondernemingen aantrekken. De DIFX hoopt uit te groeien tot de belangrijkste effectenmarkt tussen Europa en het Verre Oosten.

Volgens Nasser Al Shaali, Chief Operating Officer van DIFX, zijn er veel voordelen verbonden aan deze eerste werkelijk internationale financiële beurs in de regio. "Regionale en internationale banken zien de unieke mogelijkheden die DIFX biedt. Het is de enige beurs in het Midden-Oosten met market makers, waardoor extra liquiditeit wordt gecreëerd. Tevens is het de enige beurs met een Central Counterparty clearingsysteem, waardoor de afwikkeling van transacties is gegarandeerd."

Dual Listings

Als onderdeel van haar strategie richt DIFX zich op Europese ondernemingen die op zoek zijn naar een tweede beursnotering (Dual Listing) in Dubai of vice versa, alsmede regionale ondernemingen die hun aandelen willen laten noteren op zowel de beurs van Dubai als een beurs in Europa.

Het staatsbedrijf achter het financiële centrum kocht onlangs een belang van 3,48 procent in de effectenbeurs Euronext.

SM

Photo belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud