Advertentie

Duitse beurs presteert het best

Sinds begin 2007 steeg de Duitse DAX-index met 5,2 procent, de beste prestatie van alle grote beursindexen in Europa. De grootste Duitse aandelen zoals Volkswagen en Siemens lijken een inhaalbeweging te maken tegenover de kleinere.

(tijd) Toch gaan vooral de middelgrote bedrijven het steilst naar boven. De Duitse beurs is al maanden een van de best presterende markten in Europa. De Euro Stoxx50-index moet het, net als de Bel20, stellen met een winst van minder dan 3 procent. Ook op jaarbasis is de Duitse beurs een van de betere: de DAX prijkt 20 procent hoger dan 12 maanden geleden. De Euro Stoxx50 klom in die periode 12 procent. Om het record van 8.065 punten van maart 2000 te breken, moet de DAX nog 16,2 procent aandikken.

'De Duitse beurs volgt in grote mate de economie', stelt hoofdeconoom Stephen Roach van de zakenbank Morgan Stanley. Het Duitse bruto binnenlandse product steeg vorig jaar met 2,7 procent.

Productiviteit

Als belangrijkste reden voor de Duitse prestaties wijst Roach op de fors gestegen productiviteit. 'Fusies en overnames, maar ook zware investeringen in informatietechnologie hebben kosten bespaard en de productiviteit fors opgedreven. De hogere productiviteit leidde tot hogere bedrijfswinsten, vooral bij de grote concerns. Bedrijven als VW, DaimlerChrysler en Deutsche Bank slaagden erin hun personeel langer te laten werken voor hetzelfde loon.

Zwaargewichten

Daarnaast hielpen specifieke bedrijfsverhalen enkele zwaargewichten uit de DAX aan stevige beurswinsten. Autobouwer DaimlerChrysler, dat een gewicht heeft van 7,1 procent in de index, profiteert al ruim een week over speculaties over de verkoop van zijn Amerikaanse probleemdochter Chrysler. Bij de vrachtwagenbouwer MAN worden de inspanningen gesmaakt om de Zweedse sectorgenoot Scania in te lijven.

Toch blijven de multinationals uit de DAX nog achter op de middelgrote Duitse aandelen. De DAX Midcap, met de belangrijkste vijftig aandelen in Frankfurt na de dertig DAX-leden, won sinds Nieuwjaar al 8,2 procent, na een klim met 27 procent in 2006. De middelgrote aandelen noteren tegen 19 keer hun verwachte winst, tegen 14,1 keer voor de blue chips uit de DAX. 'Onterecht. De Duitse multinationals zullen dit jaar beter presteren', meent Commerzbank.

SM

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud