'Dure overnames beperken beursintroducties'

Met 19 Initial Public Offerings (IPO's) was 2006 het beste jaar sinds 1999 wat aantal beursintroducties betreft. 'Maar het gebrek aan grote introducties is schrijnend', nuanceert Max Jadot, hoofd corporate finance van Fortis Bank.

(tijd) 'Veel bedrijven willen liever worden overgenomen,' vindt Jadot. Voor de markt van publieke kapitaaloperaties was 2006 het jaar van de small caps, de kleine aandelen. Geen enkel bedrijf haalde met een beursintroductie meer dan 100 miljoen euro op. Alleen de specialist in meetsystemen Metris komt met 85 miljoen in de buurt. Amper zes ondernemingen kozen voor de gereglementeerde markt Eurolist, vier voor het kmo-segment Alternext en liefst negen voor de Vrije Markt, De negen bedrijven op dit niet-gereglementeerde segment haalden samen amper 9 miljoen euro op.

Kapitaalverhogingen

Gelukkig werd de markt nog ondersteund door enkele relatief grote kapitaalverhogingen van bedrijven die al op de beurs noteren. De holding GBL van Albert Frère maakte van het gunstige beursklimaat gebruik om 709 miljoen euro bij de bestaande aandeelhouders te verzamelen. Daarmee zorgde Frère voor de grootste kapitaaloperatie van het jaar.

Toch ligt het totale bedrag dat de Belgische bedrijven bij het publiek ophaalden met 1,72 miljard euro 21 procent lager dan vorig jaar. Tegenover 2004, het jaar waarin Belgacom naar de beurs trok, bedraagt de daling 58 procent.

'Er zijn verschillende redenen waarom de bedrijven minder geld ophaalden bij het grote publiek', zegt Max Jadot, die vanaf 1 januari de fakkel als hoofd corporate finance bij Fortis Bank doorgeeft aan Simon Barnasconi.

'In de eerste plaats kozen sommige vennootschappen voor private kapitaaloperaties. Dexia gaf voor 1 miljard euro nieuwe aandelen uit om de overname van de Turkse Denizbank te financieren, maar alleen institutionelen konden intekenen.'

Durfkapitalisten

'Ten tweede vinden sommige bedrijven met een iets grotere schaal dat ze zich beter kunnen laten overnemen door een concurrent of een durfkapitaalgroep. De overnamepremies zijn de voorbije jaren fors gestegen, onder meer door het vele geld dat bij de durfkapitalisten geparkeerd staat. De neiging op een bod in te gaan, wordt daardoor groter. Belgische ondernemingen als Aliplast, Indaver of Massive hadden ook voor een beursnotering kunnen kiezen. Nu opteerden hun eigenaars voor een overname.'

'Ten slotte zien veel familiale ondernemingen op tegen de rompslomp en de verplichtingen die bij een notering op het officiële koersenbord komen kijken', besluit Jadot.

Ook voor 2007 ziet hij geen grote introducties, 'misschien met uitzondering van de nieuwe zinkgroep die Umicore en het Australische Zinifex creëren.'

SM

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud