Advertentie
Advertentie

Euronext haalt banden met Chinezen aan

De pan-Europese beursuitbater Euronext drijft de inspanningen op om Chinese bedrijven te verleiden tot een notering op zijn koersenbord. Eergisteren ontmoetten Hugh Freedberg, de baas van derivatendochter Euronext.Liffe, en Martine Charbonnier, directeur beursintroducties, de Chinese viceminister van Financiën, Wang Jun. 'We verwachten dat we de nauwe samenwerking met Euronext kunnen uitbouwen', reageerde Wang.

(tijd) Het was het eerste topoverleg met Chinese vertegenwoordigers dat plaatsgreep in Europa. Euronext-medewerkers hebben al heel wat reizen naar China achter de rug om interesse proberen te wekken bij de Chinezen. Grote Chinese bedrijven opteren doorgaans voor een hoofdnotering op de beurs van Hongkong.

In september 2006 tekende Euronext een samenwerkingsovereenkomst met de beurs van Sjanghai. Het doel is producten aan te bieden op elkaars markten en informatie uit te wisselen over regelgeving en informatietechnologie.

Euronext gaat vanaf begin april door het leven als fusiepartner van de New York Stock Exchange (NYSE). John Thain, de directievoorzitter van de Newyorkse beurs, heeft al banden gesmeed in Azië. Hij kocht onlangs een belang in de grootste beurs van India en bezegelde een alliantie met de Tokyo Stock Exchange. Thain maakt er geen geheim van dat China hoog op zijn verlanglijst staat.

Het ratingagentschap Moody's bedenkt NYSE Euronext, de holding die NYSE en Euronext overkoepelt, met A1, de op vier na hoogste kredietrating. De Newyorkse beurs was voor de overnameplannen schuldenloos. Voor het cashgedeelte van het bod moest NYSE 2,5 miljard euro lenen. De overname van Euronext gebeurt voor het grootste deel door een aandelenruil. NYSE geeft daarvoor 110 miljoen nieuwe aandelen uit. 'De komst van die aandelen zal leiden tot verkoopdruk', meent JP Morgan Chase. Het adviseert beleggers hun posities in het aandeel af te bouwen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud