Europese beurskapitalisatie op record van 11.000 miljard

Dankzij de sterke hausse in 2006 zijn de Europese aandelen nu samen bijna 11.000 miljard euro waard, een record. Dat meldde de Federation of European Stock Exchange (FESE) gisteren.

(tijd) Van begin dit jaar tot eind november is de totale Europese marktkapitalisatie met 18 procent gestegen naar 10.926 miljard euro. Ter vergelijking: de beurskapitalisatie van Wall Street bedroeg eind november 19.030 miljard dollar, omgerekend 14.370 miljard euro.

Euronext - dat de aandelenmarkten van België, Nederland, Frankrijk en Portugal overkoepelt - heeft met een beurskapitalisatie van 2.687 miljard euro bijna Londen ingehaald. De Britse aandelen zijn samen omgerekend 2.788 miljard euro waard.

De Londense beurs zag haar beurswaarde dit jaar tot nog toe 'slechts' 7,5 procent toenemen. Drie Britse steraandelen - de farmaciegigant GlaxoSmithKline en de oliereuzen Royal Dutch Shell en BP - deelden dit jaar allerminst in de beurshausse en zagen hun koers zelfs dalen. Bovendien zag de London Stock Exchange enkele steraandelen, zoals de luchthavenuitbater BAA, van het koersenbord verdwijnen.

De Spaanse beurs profiteerde daarentegen volop van de fusiekoorts in de energiesector. Madrid haalt daardoor Zürich in als de op drie na grootste beurs van Europa.

Warshau

Opvallend is ook de glansprestatie van de beurs van Warschau. De Poolse beurs zag sinds begin dit jaar haar beurskapitalisatie met 40 procent stijgen, tot 110 miljard euro. Dat is mede te danken aan de sterke koersprestatie van de twee zwaargewichten uit de lokale WIG20-index: de bankgroep Bank Polski en de koper- en zilvermijnbouwer KGHM Polska Miedz vertaalden sterke resultaten in even forse koerswinst. Dit jaar trokken ook al 29 Poolse bedrijven naar de beurs van Warschau, tegenover slechts één in buurland Tsjechië.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud