Exmar: groeiende gasmarkt compenseert dollarperikelen

De gastankerrederij Exmar bezorgde de aandeelhouder dit jaar een rendement van 42 procent. De groeiende vraag naar gasvervoer over zee, spectaculaire resultaten, een aandelensplitsing en berichten over een nakende afsplitsing van de offshoredivisie lokten heel wat kooporders uit.

(tijd) Zonder de dollardaling van 12 procent tegenover de euro was het rendement nog hoger uitgekomen.

Het aandeel Exmar gaat er van bij het jaarbegin als een trein vandoor (1). De beleggers rekenen op fantastische resultaten over het vorige boekjaar. Ze worden niet ontgoocheld: Exmar maakt eind januari een winststijging bekend van liefst 150 procent over 2005. De groep realiseert een nettowinst van 75 miljoen dollar dankzij de hoge vraag van gasvervoer per schip en het beperkte aantal schepen op die markt. Exmar publiceert zijn resultaten altijd in dollar omdat alle transacties in deze markt in de Amerikaanse munt gebeuren. Dat maakt van Exmar een zeer dollargevoelig aandeel.

Illiquiditeit

Op 6 maart valt het aandeel een kleine 2 euro terug (2). Net voor de slotbel dumpt een belegger 399 stuks op de beurs. De onfortuinlijke verkoper hanteert geen limietkoers waardoor hij 9 procent minder incasseert dan 'normaal'. Het voorval illustreert de illiquiditeit van het aandeel. De familie Saverys heeft 61 procent in handen. Nog eens 10 procent van het kapitaal zit verspreid over een Brits en een Noors aandelenfonds.

Hogere versnelling

Het aandeel geraakt in april in een nog hogere versnelling (3). De beleggers zijn enthousiast over de aankondiging van een vijf-voor-één-aandelensplitsing. Exmar wordt gemakkelijker verhandelbaar. De groep kondigt tegelijk de vernietiging van 200.000 eigen aandelen aan. Dat krikt de winst per aandeel op.

Afsplitsing

Gedelegeerd bestuurder en hoofdaandeelhouder Nicolas Saverys heeft midden mei nieuws voor de toehoorders op de algemene vergadering (4). 'Voor eind juni willen we onze offshoredivisie afsplitsen en ze op de beurs van Oslo laten noteren.' Exmar wil met de beursgang een drijvend productieplatform voor het ophalen van olie en gas op grote zeediepten financieren. Exmar werd trouwens zelf in 2004 afgesplitst van moedermaatschappij CMB. De beleggers reageren alweer enthousiast. Op 23 mei bereikt Exmar het jaarhoogtepunt van 27,1 euro (5). Nochtans vond een dag eerder de uitkering van een nettodividend van omgerekend 0,525 euro plaats. Tegelijk werden de aandelen in vijf gesplitst.

Correctie

Midden juni heeft de Bel20 een correctie van 14 procent achter de rug. Exmar kent circa dezelfde terugval (6). Wegens de beurscrisis moet de groep de beursgang van Offshore uitstellen. Als troostprijs kondigt de groep een meerwaarde van 10 miljoen dollar aan op de verkoop van vier schepen. Het aandeel kan in de laatste week van juni nog kortstondig opveren tot boven 26 euro (7). De markt reageert op de stijgende prijzen van lpg (vloeibaar petroleumgas). Daarna volgen drie rustige maanden. De koers fluctueert tot begin oktober rond 24 euro (8).

Koerssprong

Op 9 en 10 oktober schiet de koers voor de laatste keer dit jaar als een raket de hoogte in, tot 26 euro (9). Analisten en Exmar kunnen de koerssprong niet verklaren. Op 11 oktober maakt Exmar een charterovereenkomst van verschillende jaren bekend met de Amerikaanse aardgasimporteur Excelerate Energy voor de lng-tanker Excalibur. Dat schip werd al door Excelerate gecharterd, maar de nieuwe overeenkomst gebeurt tegen een hoger tarief. Analisten zijn tevreden: 'Een belangrijke onzekerheid verdwijnt.' Voorts lossen de resultaten over de eerste negen maanden van 2006 de verwachtingen in. De snelgroeiende gasmarkt zal de winst dit jaar een derde hoger sturen, voorspellen analisten.

Verse middelen

Op 7 november pakt Exmar uit met een private kapitaalverhoging van 75 miljoen euro. Met deze transactie wil Exmar de groei in de afdelingen LPG, LNG (vloeibaar aardgas) en Offshore financieren. Bovendien stijgt de liquiditeit van het aandeel: het percentage vrij verhandelbare aandelen neemt toe van 38 tot 45 procent.

Institutionele beleggers nemen de aandelen tegen 23,5 euro in portefeuille, een korting van 4,5 procent op de laatste koers. De transactie verwatert het belang van de overige aandeelhouders. Samen met de wegglijdende dollar doet dit de koers onder 23 euro duiken (10).

Voor 2007 is het uitkijken naar de beursgang van de offshoredivisie. Voorts wil de groep behalve in het vervoer, ook actief worden in de aan- en de verkoop van gas. Tot slot heeft Exmar interesse in een belang in Distrigas.

Exmar presteert dubbel zo goed als Bel20

CDR

Zaterdag: Fortis

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud