Advertentie

Fors beursherstel door overnames

De aandelenmarkten herstelden gisteren fors dankzij stijgende overnamekoorts in Europa en de VS. De fusies en overnames suggereren dat de beurzen relatief goedkoop blijven en duwden de bezorgdheid over de Amerikaanse vastgoedcrisis naar de achtergrond.

(bloomberg/reuters/tijd) - Beleggers zijn weer bereid risico's te nemen. Ze kochten volop aandelen en hoogrentende munten, en verkochten obligaties en yens. De overnamekoorts laaide gisteren op aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. De Britse Barclays Bank voert gesprekken over een overname van de Nederlandse grootbank ABN AMRO. Voorts speculeren de markten dat de Britse Imperial Tobacco Group zijn bod op de Frans-Spaanse concurrent Altadis zal verhogen. De Duitse touroperator TUI profiteerde van de geplande overname van First Choice Holidays.

Het overnamenieuws uit de VS is concreter, want daar werden enkele transacties afgerond. Community Health Systems neemt Triad Hospital over voor 5,1 miljard dollar (3,8 miljard euro). ServiceMaster, de grootste verstrekker van diensten voor het onderhoud van gazons, aanvaardde een bod van de buy-outfirma Clayton Dubilier & Rice.

'Fusies en overnames worden meer en meer belangrijk als andere krachten, zoals winsten, verzwakken', zegt Philippe Gijsels, strateeg van Fortis Bank. 'De transacties ondersteunen de markt.'

De Europese beurzen openden flink hoger en kregen na de middag een extra duwtje in de rug van Wall Street. De EuroStoxx 50-index sloot 1,78 procent hoger op 4.055 punten. Vooral de bankaandelen waren in trek. Het aandeel ABN AMRO spurtte tot een recordhoogte en ging 9,7 procent naar boven tot 29,94 euro. De Bel20-index steeg 2,52 procent tot 4.365 punten. Die mooie prestatie was vooral te danken aan de flinke winst van Fortis, KBC en Dexia.

Obligatiemarkten

Aangezien de beurzen geld aantrokken van de obligatiemarkten, daalden de obligatiekoersen en steeg de langetermijnrente. De Duitse en de Belgische rente op tien jaar stegen met 2 basispunten tot respectievelijk 3,92 en 4 procent.

Ook op de wisselmarkten namen beleggers weer meer risico's. Ze kochten ponden en andere hoogrentende munten en verkochten yens. De Japanse munt daalde tot 156,4 yen per euro en 117,7 yen per dollar, tegenover 155,4 en 116,8 yen vrijdag. De euro brokkelde af tot 1,329 dollar.

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud