Fortis: zomerrally redt moeilijk beursjaar

(tijd) - Fortis heeft een degelijk beursjaar achter de rug, niet minder maar ook niet meer. Het aandeel bereikte in oktober zijn hoogste peil sinds 2001, maar slikte in de lente de zwaarste correctie sinds begin 2003.

(tijd) Dat Fortis met een koerswinst van 15 procent toch nog nipt achter de Bel20 eindigt, is te danken aan een zeer mooie zomerrally.In 2005 klopte Fortis de Bel20-index, voor het eerst in vijf jaar. 'Het Votron-effect', schreven we toen. Jean-Paul Votron straalt als gedelegeerd bestuurder van de groep heel wat meer daadkracht en autoriteit uit dan zijn voorganger, en dat geeft vertrouwen. 'Maar kan het Fortis van Votron in 2006 op zijn elan doorgaan?', vroegen we ons twaalf maanden geleden af.

Van bij de jaarstart geloven de analisten erin. De meesten menen dat Fortis zijn meerjarenplan voor groei en besparingen zal realiseren. Ze verwijzen naar een relatief laag risicoprofiel, het aantrekkelijke rendement, het aanzienlijke beschikbare kapitaal en de lage waardering in vergelijking met sectorgenoten. Koersdoelen worden fors verhoogd, van pakweg 25 naar 30 euro en meer. Het jaar start heel sterk.

Begin maart meldt Fortis dat informatie over de jaarresultaten uit een auto van een bestuurslid gestolen werd. De resultaten worden vroegtijdig bekendgemaakt. Ze verrassen niet. Analisten en beleggers maken van de gelegenheid gebruik hun winsten veilig te stellen. De week nadien geeft Votron mee: '2006 is niet slecht gestart.' Het aandeel komt tot rust.

Internationaal

Onder Votron krijgt Fortis een internationaal imago aangemeten. In 2005 creëerde de groep via het Turkse Disbank een tweede thuismarkt. In maart richt Fortis een joint venture op in India. In april gaat de bank een partnerschap aan met de Ierse postdiensten voor de distributie van Fortis' financiële producten. Analisten loven deze joint venture.

Fortis ontsnapt niet aan de koude beursdouche van mei. Integendeel: de plotse vrees dat inflatie uit de hand zal lopen en tot forse rentestijgingen zal nopen, speelt zeker ook de grote bankaandelen parten: Fortis dondert in de volgende maand 16 procent naar beneden. In die periode publiceert de groep nochtans beter dan verwachte kwartaalcijfers. Bestuursvoorzitter Maurice Lippens pookt, eveneens in die weken, wat speculatiekoorts op door te stellen: 'De komende jaren zullen fusies en overnames de financiële wereld kleuren, en het is duidelijk dat we deel willen uitmaken van dat consolidatieproces.' Het heeft allemaal tijdelijk geen zin.

Nog internationalisatie: in juni begeeft de bank-verzekeraar zich op de Duitse particulierenmarkt. Fortis wil tevens iets met levensverzekeringen doen in Italië, aast op een participatie in een Griekse bank en zou graag wat meepikken van de Russische beleggersmarkt. Maar voor Fortis Investments, de divisie vermogensbeheer, vindt de groep geen geschikte partner.

Fortis wikkelt zich tevens discreet in het beurzenconsolidatiedebat, door enerzijds het netwerk van Deutsche Börse te gebruiken voor zijn trading- en clearingdiensten en anderzijds Clara Furse, de topvrouw van de Londense beurs, in zijn bestuursraad op te nemen. Ook Aloïs Michielsen, de topman van Solvay, wordt bestuurder.

Terug naar de koers: in de zomermaanden slaagt Fortis erin zijn achterstand op de Bel20 om te buigen in een voorsprong. De in augustus gepubliceerde halfjaarcijfers zijn uitstekend: zelfs de meest optimistische voorspelling ligt onder de realiteit. Ook in de nazomer is Fortis een van de grote beurslievelingen. Midden oktober haalt het aandeel een topkoers van 33,52 euro. Dat is zijn hoogste peil sinds februari 2001. Omstreeks die tijd maakt Fortis een vereenvoudigde organisatiestructuur bekend, 'ter ondersteuning van de groeistrategie.'

Daarna begint een relatief steile afdaling. Veel analisten menen dat het aandeel een te groot voorschot heeft genomen op de beloftevolle toekomst. Bovendien vallen de resultaten over het derde kwartaal wat tegen. Tot slot haalt Votron de speculatiekoorts uit zijn koers, door te stellen dat Fortis allesbehalve een vanzelfsprekende overnameprooi is.

PHu

Dinsdag: GBL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud