Advertentie
Advertentie

Goudkoorts laat aandelen van mijnbouwers onberoerd

De aandelen van goudmijnbedrijven hebben sinds begin 2006 nauwelijks geprofiteerd van de stijgende goudkoers. De opkomst van trackers geeft beleggers een andere mogelijkheid van de goudkoorts te profiteren.

(tijd) Bovendien kampen enkele Zuid-Afrikaanse goudmijnen met operationele problemen. 'Toch hebben ze een inhaalbeweging te goed', stellen de Belgische goudexperts.

Een ounce (31,1 gram) goud werd gisteren 2 procent goedkoper tot 657,60 dollar. Handelaars spraken van een 'technische correctie'. Maandag bereikte de goudprijs het hoogste peil in zeven maanden. Traditiegetrouw geven beleggers een voorkeur aan een indirecte investering in het gele metaal via mijnbedrijven. De aandelen stijgen doorgaans meer dan de goudprijs wegens de hoge vaste kosten van de mijnbouwers. Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Maar het voorbije jaar bleef deze 'hefboom' uit.

Trackers

De mijnbouwers zijn het slachtoffer van de opmars van trackers, signaleren de analisten van Citigroup. Wie belegt in een tracker profiteert van een mogelijke stijging van de goudprijs en hoeft zich geen zorgen te maken over operationele problemen bij de mijnbouwers. De trackers vertegenwoordigen volgens Citigroup 10 miljard euro aan beleggersgeld. De trackers voeden ook de goudkoorts: elke aankoop van zo'n effect leidt tot een fysieke aankoop van goud.

Bernard Busschaert, de beheerder van Placeuro Gold Mines, betreurt de wegkwijnende interesse voor goudmijnen. 'Vroeger was er in Brussel, Parijs, Londen en Johannesburg een levendige handel in die aandelen. Nu kunnen we als fondsbeheerder alleen nog op New York terecht, willen we met onze orders de markt niet verstoren.'

Zuid-Afrika

Ook de Zuid-Afrikaanse goudmijnen die op Euronext Brussel noteren, presteerden het voorbije jaar ondermaats. Gold Fields bijvoorbeeld, noteerde gisteren tegen 13,5 euro, dichtbij het laagste niveau in twaalf maanden. 'De zwakke prestatie van die mijnen verbaast omdat de goudprijs in Zuid-Afrikaanse rand op een hoogtepunt staat', zegt Frank De Mol, analist van De Belegger.

Voor bedrijven als Gold Fields, Harmony en AngloGold is vooral de goudprijs in rand van belang omdat ook hun productiekosten in die munt zijn uitgedrukt. Waarom kon de sector niet profiteren van een ideale combinatie: een stijgende goudprijs en een terugval van de rand tegenover de dollar?

De Mol: 'De Zuid-Afrikaanse mijnen behoren tot de diepste ter wereld. Dat doet de productiekosten de pan uit rijzen.' Citigroup berekende dat de gemiddelde kostprijs in de sector sinds 2002 steeg van 175 tot 300 dollar per ounce. De mijnbouwers worden geconfronteerd met stijgende kosten voor machines, brandstof en personeel. Busschaert verwijst ook naar de mislukte overnamepoging van Harmony door Gold Fields. 'Er vloeide veel geld weg naar advocaten.'

Gold Fields

De Belgische goudexperts rekenen op een inhaalbeweging van de in Brussel genoteerde goudmijnen. Ze schuiven eensgezind Gold Fields naar voren. 'Gold Fields en Anglogold beschikken over de beste mijnen. Maar Anglogold kampt met verkoopdruk omdat Anglo American van zijn belang afwil', zegt De Mol. Busschaert verwijst naar de mooi ogende balans. 'Gold Fields heeft eind januari een private kapitaalverhoging verricht - tegen omgerekend 12 euro - waardoor een groot deel van de schulden zijn weggewerkt.'

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud