Harde landing Amerikaanse economie komt dichterbij

De zeer slechte cijfers over de Amerikaanse industrie en bouwsector vergroten de kans op een harde landing van de economie. Ook de speculatie over Amerikaanse renteverlagingen neemt toe.

(tijd) Toch is het nog iets te vroeg om van een onafwendbare recessie in de VS te spreken. Wat wel al duidelijk is, is dat Europa met zijn sterkere economie een prijs betaalt in de vorm van een duurdere euro. De zogenaamde ISM-indicator zakte in november onder 50 punten. Dat betekent dat de activiteit van de Amerikaanse industrie voor het eerst in drie jaar daalt. Voorts kenden de bouwuitgaven in oktober de sterkste terugval in vijf jaar.

De bouwsector worstelt al maanden met een zware crisis. De dalende huizenverkopen en huizenprijzen ondermijnen de nieuwbouw. Nu blijkt dat ook de verwerkende nijverheid naar adem hapt. Beide sectoren vertegenwoordigen samen ongeveer 20 procent van het bruto binnenlands product.

In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 2,2 procent op jaarbasis. Maar de vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn een stuk slechter.

Recessie?

Een hoge functionaris van het Instituut voor Voorraadbeheer (ISM) voorspelde dat de indus- triële activiteit nog enkele maanden zal dalen. 'Maar het is veel te vroeg om van een industriële recessie te spreken. Daarvoor moet onze indicator zes maanden op rij onder 50 punten blijven.'

De hamvraag is of de veel grotere dienstensector zal standhouden. Er is reden tot bezorgdheid. Veel dienstenbedrijven zijn gedeeltelijk afhankelijk van de activiteit in de industrie en de bouw. Wal-Mart, de grootste supermarktketen, publiceerde onlangs tegenvallende omzetcijfers. Het ziet ernaar uit dat de groei van de dienstensector vertraagt, maar toch niet stilvalt. De kans op een recessie blijft voorlopig kleiner dan 50 procent.

Rentebeleid Fed

Hoe zal de Amerikaanse centrale bank (Fed) reageren op de afkoeling van de economie? De Fed lijkt niet gehaast de rente snel te verlagen, omdat de inflatie hardnekkig is. De inflatie volgens de favoriete maatstaf van de Fed stabiliseerde in oktober op 2,4 procent, terwijl de bank een inflatie tussen 1 en 2 procent optimaal vindt. Fed-bestuurder Michael Moskow waarschuwde gisteren zelfs dat een renteverhoging niet is uitgesloten.

De meeste analisten en de financiële markten bereiden zich voor op een renteverlaging. De ervaring leert dat een daling van de industriële activiteit zowat drie maanden later wordt gevolgd door een versoepeling van het rentebeleid.

Intussen blijkt dat de Europese industrie en economie nog steeds krachtig groeien. Aangezien de Europese Centrale Bank nog ten minste één keer de rente zal verhogen, lijkt een daling van het renteverschil tussen de VS en Europa onvermijdelijk. De euro profiteert daarvan en steeg gisteren voor het eerst in 20 maanden boven 1,33 dollar. De recordhoogte van 1,366 dollar is in zicht.

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud