Hoe de methode Buffett kopiëren?

De modale belegger kan de investeringen van superbelegger Warren Buffett gemakkelijk kopiëren. Hij kan zich strikt aan de methode Buffett houden, maar hij kan ook investeren in fondsen die beleggen in Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway.

(tijd/FD) - Voor de modale belegger ligt het niet voor de hand mee te profiteren van het succes van meesterbelegger Warren Buffett. Voor een aandeel van zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway betaal je ongeveer 106.000 dollar. Dat is een aanzienlijk bedrag. Ook voor de B-aandelen moet je nog 3.500 dollar per stuk neertellen. Jammer, want veel beleggers willen maar al te graag profiteren van het inzicht van de goeroe. Sinds maart 2000 is de koers van Berkshire Hathaway met 157 procent gestegen. Van dergelijk rendement kan de modale belegger in de meeste gevallen enkel dromen.

Toch kan de eenvoudige investeerder de methode Buffett via een omweg makkelijk toepassen. Dat kan door het kopen van een beleggingsfonds bijvoorbeeld .

Zo bestaat de portefeuille van FMI Large Cap voor 8 procent uit Berkshire Hathaway. De belegger die dat fonds koopt, krijgt daarbij belangen in bedrijven als Time Warner, Waste Management en BP. Voor de Buffett-adepten kan het nog mooier. Wie goed zoekt, vindt beleggingsfondsen die meer dan 16 procent van hun vermogen investeren in het investeringsvehikel.

Het is ook altijd mogelijk de methode van Buffett te kopiëren. Het rendement op het eigen vermogen dat een onderneming genereert, staat daarbij centraal. Als een fonds te hoog is geprijst in verhouding tot die indicator, moet het aandeel meteen uit de portefeuille worden verwijderd. Als er daarentegen sprake is van onderwaardering, moet de aankoop worden overwogen.

Uiteraard is de meester zelf nauwelijks te overtreffen. Ook al benader je zijn prestaties slechts gedeeltelijk, dan is het rendement nog altijd hoger dan het marktgemiddelde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud