Huizen te koop

De Amerikaanse huizenmarkt maakt de grootste crisis door in 15 jaar. De verkoop van nieuwe en bestaande huizen daalt fors. Niet alleen de verkoopcijfers vallen tegen, ook de verkoopprijzen dalen en dit is voor een vastgoedmarkt toch wel uitzonderlijk.

Bedrijven die rechtstreeks afhangen van de evolutie op de huizenmarkt kregen het de jongste maanden hard te verduren. Wellicht bieden de afgestrafte koersen koopkansen.

De lage rente van afgelopen jaren maakte de financiering van een eigen woonst voor de gewone Amerikaan mogelijk. De dalende rente maakte het herfinancieren van bestaande hypotheekleningen interessant. Het keerpunt kwam nadat de FED de rente verhoogde uit de vrees voor inflatie.

Zeepbel

Lage rente en veel cash maakten dat de de verkoop en de vastgoedprijzen ongezien de hoogte in gingen de laatste jaren. Nu lijkt de zeepbel doorprikt te zijn. De combinatie van hoge vastgoedprijzen en een stijgende hypotheekrente maakt een eigen woning voor gemiddelde Amerikaan zo goed als onbetaalbaar.

Hierdoor daalt de verkoop en is de wachttijd voor de verkoop gestegen tot gemiddeld zes maanden. Resultaat 27 procent minder verkoop dan in het recordjaar 2005. Toch gaan de meeste economisten uit van een stabilizering tegen midden 2007.

Hypotheek

Hypotheekverstrekkers deden goede zaken bij de lage rente en de herfinancieringen. Momenteel staan de marges onder druk door de verhoogde rente en blijkt de kredietkwaliteit van de portefeuille minder. Dit geldt zeker voor Real Estate Investment Trusts (REIT's). Hiervoor werden hogere interestvoeten gevraagd om het riscio in te dekken aan mensen met een dubieus kredietverleden. Deze leningen werden ongeveer na twee tot vijf jaar omgezet in een traditionele lening met lagere rentevoet omgezet.

Nieuwe en strengere wetgeving maakt deze inkomstenbron minder voor de handliggend en dient om de kredietkwaliteit van de portefeuille te verhogen. Hierdoor zullen er minder nieuwe contracten afgesloten worden waardoor de marges nog meer onder druk komen te staan.

Keerpunt

Het lijkt erop dat de rentevoeten stilaan terug zullen dalen in de VS. Een lagere rente is goed voor hypotheekverstrekkers en zou het tij voor de vastgoedsector kunnen keren. Ook lijkt er een consolidatiegolf opkomst door de krimpende markt waardoor schaalgrootte belangrijker wordt. Zoals de aangekondigde aankoop door de private equitygroep Blackstone van Equity Office een REIT uit de Amerikaanse kantorenmarkt.

Het lijkt er dus op dat er koopkansen zijn bij de Amerikaanse kredietverstrekkers.

Uitreksel uit de Global Investor van 23/11

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud