Inspelen op zwaktes van andere beleggers

Behavioral finance is een vrij recente economische theorie die stelt dat emoties de drijfveer vormen van beleggingsbeslissingen. Met 'Osiris Equities EMU Behavioral Profit' biedt Bank Degroof een fonds aan dat probeert de typische valkuilen te vermijden waar de meeste beleggers in terechtkomen.

(tijd) 'We hanteren een systematische, rigoureuze beleggingsaanpak', verduidelijkt fondsbeheerder Carl Van Nieuwerburgh van Bank Degroof. 'Zo vermijden we de valkuilen waar je kan instappen als je je laat leiden door je emoties, en je je begint te hechten aan een of ander aandeel.'

Bij de keuze voor een aandeel kijken beleggers en analisten terecht naar de winstcijfers. Maar wat ze meestal veronachtzamen, is rekening te houden met de kwaliteit van de winst: de duurzaamheid van de winstcijfers. Bepaalde delen van de winst zijn minder houdbaar op de lange termijn. De markt schat onvoldoende in welke die zijn, en daar speelt het fonds op in.

Vrije kasstroom

De vrije kasstroom is de belangrijkste component om de echte waarde van de winst te bepalen. Winsten waarvan de vrije kasstroom maar een klein aandeel uitmaakt, stellen op termijn vaker teleur. Behavioral Profit investeert net in bedrijven waar de vrije kasstroom een aanzienlijke component is van de winst.

De strategie houdt niet alleen rekening met de beperkingen van andere beleggers, maar ook met de beperkingen van bedrijfsleiders. Zo zij zij dikwijls te optimistisch. Bovendien weten managers maar al te goed waar de markt rekening mee houdt. Beter dan verwachte winstresultaten krikken de aandelenkoers op.

Verwachtingen

Daarom doen ze er alles aan om de verwachtingen van de analisten te kloppen, en betere resultaten voor te leggen dan de vorige keer. Ze kunnen daarbij zelfs gebruikmaken van agressieve boekhoudpraktijken, en die vernietigen waarde op lange termijn.

Met 'Osiris Equities EMU Behavioral Profit' richt Bank Degroof zich tot zowel instititutionele als particuliere beleggers. Voorlopig is het aandeel van de particulieren beperkt tot minder dan 10 procent. Het fonds startte op 14 maart en de omvang bedraagt 72 miljoen euro.

Het fonds belegt 100 procent in aandelen, zowel midcaps als blue chips. Het is zeer gediversifieerd: het beslaat honderd aandelen uit de Europese Monetaire Unie en uit alle sectoren. Enkele belangrijke posities van het fonds zijn het Franse Technip en het Nederlandse SBM Offshore, beide toeleveranciers voor de olie-industrie. Bij de telecomaandelen scoort Koninklijke KPN goed volgens de criteria van het fonds. In de financiële sector is Banco Santander een favoriet.

Wie instapte bij de lancering, blikt terug op een winst van zo'n 6 procent. Dat ligt in lijn met de referentieindex.

WK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud