Investeren in SPAM aandelen : een gok of toch winstgevend ?

Zonder verpinken suggereren de spammers bijvoorbeeld dat het onooglijke Deep Earth Resources, dat nog geen dollarcent per aandeel waard is, wel eens kan uitgroeien tot het nieuwe ExxonMobil. Waar of niet?

Spam-aandelen slaan krater van 20 procent

(tijd) - Beleggen in aandelen waarvoor rommel-e-mails schreeuwerige reclame maken, loont zelden. Een verlies van meer dan 20 procent in enkele weken is het gemiddelde resultaat van een investering in die bedrijven. Dat blijkt uit een steekproef van de spammails waarmee we de jongste maanden bestookt werden.

Tussen de rommelmails over potentiepillen en namaakluxehorloges die onze inbox bevuilen, duiken steeds vaker koopaanbevelingen op voor aandelen. Die e-mails pakken uit met ronkende slogans zoals 'dit aandeel gaat een koersexplosie tegemoet', of 'dit aandeel is extreem ondergewaardeerd'.

De praktijk heeft een naam: 'pump and dump'. De spammers schuwen de overdrijving allerminst.

Centjesaandelen

Het gaat steevast om obscure Amerikaanse bedrijfjes waarvan het aandeel noteert op niet- of nauwelijks gereglementeerde markten. In de regel zijn het centjesaandelen, aandelen met een koers van slechts enkele dollarcent. Omdat ze een kleine marktkapitalisatie hebben, vaak minder dan 10 miljoen dollar, volgen de analisten van de grootbanken ze niet op.

Zulke aandelen vallen makkelijk te manipuleren. Bovendien levert zelfs de kleinst mogelijke stijging van een centjesaandeel heel wat procenten winst op. Als een aandeel van 0,05 dollar met het kleinst mogelijke verschil stijgt tot 0,055 dollar, komt dat neer op een klim van 10 procent. Daarom vallen ze ten prooi van booswichten die streven naar snel geldgewin op de kap van goedgelovige kleine beleggers.

We deden een steekproef naar wat een belegging in die gehypete bedrijven opbracht wanneer men de aandelen meteen kocht na ontvangst van de e-mail. Sinds midden mei kregen we koopaanbevelingen voor aandelen van twaalf verschillende ondernemingen.

In de meeste gevallen valt eenzelfde patroon waar te nemen. Op de dag waarop de mail wordt verstuurd, stijgt het aandeel fors bij een relatief hoog handelsvolume. Een of twee dagen later volgt de kater. Dan hebben de mysterieuze verzenders van de mails hun aandelen van de hand gedaan en blijven de slachtoffers verweesd achter met fikse verliezen.

Gaming Transactions, een Amerikaans internetgokbedrijf, is het recentste voorbeeld. Sinds 26 augustus ontvingen we liefst twintig mails die onbeschaamd de loftrompet staken over de schitterende perspectieven van de onderneming. Geloofwaardig is dat allesbehalve, want de internetgoksector ligt zwaar onder vuur. Amper een maand geleden bonden de Amerikaanse autoriteiten het onlinegokken de strijd aan.

Toch stuurden beleggers het aandeel fors hoger in reactie op de mails. Vorige week zaterdag ontvingen we de eerste e-mail. Maandag ging het aandeel meteen 50 procent hoger, dinsdag won het nog eens 45 procent. Maar gisterenavond om 19 uur was het aandeel nog slechts 0,10 dollar waard, bijna 15 procent minder dan de openingskoers in het begin van deze week.

Gaming Transactions distantieert zich op zijn website van de spamcampagne: 'We onderzoeken wie die ongevraagde e-mails heeft verstuurd, en we verontschuldigen ons bij iedereen die hiermee te maken heeft gehad.'

Het bedrijf heeft tien werknemers en er bestaan 125 miljoen aandelen, waarvan maar een goede 30 miljoen op de beurs verhandelbaar zijn. Sinds het begin van de spamcampagne verwisselt in een dag soms meer dan een kwart van alle verhandelbare aandelen van eigenaar.

Trucjes

Van de spammails afraken of je ervan afschermen is niet eenvoudig. Hetzelfde bericht dat tienmaal in je mailbox belandt, wordt telkens verstuurd van een ander e-mailadres. Filtersoftware heeft het moeilijk om die berichten te detecteren, want spammers kennen trucjes om die te omzeilen.

De Belgische Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen is niet gemachtigd op te treden, hoewel spam in de Europese Unie verboden is. 'Meestal gaat het om e-mails die uit de VS verstuurd worden. Die vallen niet onder onze bevoegdheid', klinkt het bij de toezichthouder.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud