Japanse beurs op hoogste peil sinds mei

De beurs van Tokio bereikt het hoogste peil in zeven maanden - tot boven de 17.200 punten - terwijl de yen blijft dalen.

(tijd) De Nikkei-index klokt woensdag af op 17 223,15 punten, het hoogste slot sinds 8 mei 2006. De bredere Topix-index klimt 0,3 procent hoger tot 1.676,95 punten.

De huidige daling van de yen en het vooruitzicht dat de Japanse centrale bank de rente in januari niet zal verhogen, hebben de aandelenmarkt gunstig beïnvloed.

Andere stimulansen

Het zijn vooral de exportgerichte aandelen die kunnen profiteren van de zwakte van de yen, meer in het bijzonder de autoproducenten. Men hoopt dat de lagere leningskosten in de VS consumenten zal stimuleren meer Japanse producten aan te kopen. Mede daardoor pikken de aandelen Canon (+0,5 procent), Pioneer (+2,8 procent) en Kyocera (+1,4 procent) hun graantje mee.

Het optimisme op de Japanse beurs neemt nog toe, nu wordt gesuggereerd dat de Amerikaanse centrale bank de rente zal verlagen als blijkt dat het consumentenvertrouwen in de VS afneemt .

Opmerkelijke stijgers

Nippon Steel is met een koersstijging van 5,1 procent een van de meest opmerkelijke stijgers op de beurs van Tokio. De krant Nihon Keizai meldde dat de scheepsproducenten volgend jaar 5 procent meer zullen betalen voor staal.

Fast Retailing profiteert op zijn beurt van de consumptiecijfers.

Toyota stijgt woensdag met 1,9 procent nadat bekend werd dat Toyota-voorzitter gesprekken heeft gevoerd met de topman van Ford, Alan Mulally, over een mogelijke alliantie

Obligatiemarkt

De obligatiemarkt haalt voordeel uit het aanhoudend soepel monetair beleid van de Japanse centrale bank. De centrale bank heeft namelijk beslist de evolutie van de consumptiecijfers af te wachten vooraleer een beslissing te nemen over een renteverhoging.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud