Kan de olieprijs nog lager ?

De terugval van de olie- en grondstoffenprijzen kan in 2007 doorzetten. Dat stelt de vermogensbeheerder KBC Asset Management in zijn update van de economische vooruitzichten op basis van verschillende factoren.

- (tijd) - De vertraging van de wereldeconomie vertaalt zich immers in lagere olie- en grondstoffenprijzen.

Daling van de olieprijs

De olieprijs heeft er zijn eerste substantiële correctie in vier jaar op zitten. Een vat Brentolie kost in Londen iets minder dan 60 dollar, bijna een kwart onder het slotrecord van 78,30 dollar op 7 augustus. Van begin 2002 tot augustus 2006 was de olieprijs tijdens een onafgebroken hausse verviervoudigd.

De afkoeling van de olieprijs is volgens KBC Asset Management deels te danken aan geopolitieke en weersgebonden factoren. Na de wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah ebde de spanning in het Midden-Oosten weg. En dit jaar lijken de VS het orkaanseizoen zonder kleerscheuren door te komen. Vorig jaar trok de orkaan Katrina een spoor van vernieling door het zuiden van de VS en de olie-installaties van de Golf van Mexico.

Nog steeds onzekerheid over conjunctuur

Een andere belangrijke factor is de onzekerheid over de wereldconjunctuur. 'De voorlopende conjunctuurindicator van de OESO toont een verband met het stijgingsritme van de grondstoffenprijzen', stipt Johan Van Gompel, hoofd economische research bij KBC Asset Management, aan.

De voorlopende indicator wijst al sinds mei op een afzwakking van de wereldconjunctuur. Die verzwakking gaat samen met een opmerkelijke daling van het stijgingsritme van de conjunctuurgevoelige olie- en grondstoffenprijzen. De olieprijs keek onlangs voor het eerst sinds 2002 jaar op jaar tegen een daling aan. De daling van de prijs voor industriële metalen is minder uitgesproken, door de sterke prestatie van de zinkprijs.

Prognoses

KBC rekent op korte termijn niet op een verdere daling van de olieprijs. De start van de winter zorgt traditioneel voor een stijging van de olievraag in het noordelijke halfrond. Bovendien verkrapt de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) tegelijk het olieaanbod, door vanaf eind oktober de productie 4 procent te verlagen. Saudi-Arabië, het invloedrijkste lid van het kartel, suggereerde bovendien dat een nieuwe productieverlaging in december mogelijk is. De Saudi's hopen zo een verdere daling van de olieprijs te voorkomen.

In 2007 voorspelt KBC wel een, zij het beperkte, verdere daling van de olie- en grondstoffenprijzen in het zog van de tragere groei van de wereldconjunctuur.

KVS

Photo Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud