Kleine belegger wordt beter beschermd dankzij MiFID

MiFID - de nieuwe Europese richtlijn die vanaf 1 november 2007 de monopoliepositie van de klassieke beurzen afschaft - heeft naast de efficiëntere Europese effectenhandel ook tot doel de consument-belegger beter te beschermen.

(tijd) MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) verplicht iedere bankier aan zijn cliënten de producten voor te stellen die het best beantwoorden aan de kennis en de behoeften van de belegger', legt Franco Feliciani uit, de projectmanager van Fortis.

De banken zullen aan de cliënten een gedetailleerde vragenlijst moeten voorleggen. Die vragenlijst polst naar de ervaring en de kennis in beleggingen, de financiële situatie en de beleggingsdoelstellingen. Een aan MiFID aangepast computersysteem zal alarmsignalen uitsturen wanneer een beursorder niet strookt met het risicoprofiel van een klant. 'De Europese spelregels bevestigen de commerciële lijn die we al een hele tijd volgen', zegt woordvoerder Hilde Junius van Fortis.

Sommige banken waarschuwen dat MiFID een last wordt voor de beleggers. 'Er bestaat een risico dat de klant verdrinkt in te veel informatie die we verplicht zijn door te geven', stelt ING België. De bank heeft daartoe besloten om het aantal producten voor de particuliere klanten te verminderen. 'Op die manier is het voor onze kantoormedewerkers gemakkelijker de cliënt voor alle producten voldoende te informeren, conform de bepalingen van MiFID.'

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud