'Koop aandelen met hoog en toenemend dividend'

Aandelen met hoge en gestaag stijgende dividenden zetten op de lange termijn erg goede beursprestaties neer. Dat zegt John Stainsby, portefeuillebeheerder bij de Amerikaanse fondsengigant JPMorgan. (Foto: KPN is zo'n royale dividendsbetaler)

(tijd) - Met hoge dividenden bedoelt Stainsby aandelen met een dividendrendement dat 2 procentpunten hoger ligt dan het gemiddelde voor de hele markt.

Wat zijn de voordelen van aandelen met een hoog dividendrendement en een voortdurend stijgend dividend?

1. Dergelijke aandelen presteren over een langere termijn erg goed op de beurs (zie grafiek). Zij halen een veel hogere return dan aandelen met een hoog dividendrendement maar een amper groeiende coupon.

2. Over de heel lange termijn, zoals 1950-2000, tekenen de uitgekeerde dividenden voor het allergrootste deel van de totale return (koers + dividend) van een aandeel.

3. Dividenden zijn stabieler dan bedrijfswinsten, omdat de meeste ondernemingen, zelfs in tijden van laagconjunctuur en krimpende winsten, er voor terugdeinzen hun dividend te verlagen. In turbulente beurstijden presteren hoge dividendbetalers daarom beter dan het gemiddelde, en zeker beter dan bedrijven die geen dividend betalen.

4. Aandelen met een hoog dividendrendement vormen een goede bescherming tegen de inflatie. Dat is niet zonder belang in tijden van oplopende geldontwaarding, zoals nu. Dividenden spruiten voort uit de winsten van een bedrijf. Wanneer de prijzen van de goederen en diensten van een bedrijf stijgen, nemen de winsten en dus ook de dividenden toe.

5. Steeds meer bedrijven erkennen het belang dat beleggers hechten aan een hoge en jaarlijks toenemende coupon.

Minpunten

Er zijn ook minpunten, geeft Stainsby toe:

  • Hoge dividendbetalers presteren koersgewijs vaak minder goed in tijden van beurs-euforie
  • Royale dividendbetalers zijn vaak duur geprijsd

Stainsby geeft de voorkeur aan Europa. 'Europa focust veel meer op dividenden dan de rest van de wereld.' In Europa, exclusief het Verenigd Koninkrijk, stegen de dividenden tussen eind 1998 en eind vorig jaar met 168 procent. In Azië, exclusief Japan, is dat 157 procent. Maar voor Amerikaanse, Britse en Japanse aandelen is dat respectievelijk slechts 87, 81 en 72 procent.

Stainsby geeft voorbeelden van bedrijven met hoge en stijgende dividenden: de Italiaanse bank Intesa, het Amerikaanse farmabedrijf Merck, de Amerikaanse tabaksgroep Altria, de Brits-Nederlandse oliereus Royal Dutch Shell, de Nederlandse en Britse telecommers KPN en Vodafone, de Duitse en Franse energiegroepen E.ON en Total, en de Britse bank HSBC.

Er zijn nog veel andere banken die door de beurscorrectie een erg hoog dividendrendement hebben. 'Dat is waar. Maar zullen ze die dividenden ondanks de kredietcrisis kunnen handhaven', vraagt Stainsby zich af. 'We hebben gezien wat er gebeurde met de koers van Citigroup na de aankondiging van de dividendverlaging.' Het aandeel zakte woensdag met 7,3 procent. 'Daarom mijden we aandelen met een hoog dividendrendement, maar mogelijk dalend dividend.' CP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud