Lotus Bakeries: beleggers smaken Nederlandse deal

De koekjesbakker Lotus Bakeries bood zijn aandeelhouders over 2006 een rendement van 50 procent en laat zo de 21 procent winst voor de Bel20 ruim achter zich.

(tijd) Het bedrijf uit Lembeke trok 67 miljoen euro uit voor zijn grootste overname ooit, die van de Nederlandse peperkoekfabrikant Peijnenburg. Beleggers smaakten de deal ten zeerste en bezorgden Lotus zijn op één na beste beursjaar sinds de beursgang in 1988.

Lotus Bakeries is misschien wel het meest typische Belgische voorbeeld van de beleggersvoorkeur voor kleinere aandelen. Met een rendement van 50 procent presteert de voedingsgroep in 2006 voor het vijfde jaar op rij beter dan de Bel20.

Daarvoor had Lotus van 1995 tot 2001, toen beleggers alleen oog hadden voor technologie en de steraandelen uit de Euro Stoxx50, zeven jaar op rij slechter dan de Bel20 gepresteerd.

Lotus start 2006 zoals het 2005 geëindigd is: beresterk. Beleggers herinneren zich nog de steile koersklim na de sterke halfjaarcijfers en hopen op een bisnummer bij de publicatie van de jaarresultaten over 2005 (1).

Die hoop blijkt terecht, want Lotus publiceert puike resultaten. Tegelijk tempert voorzitter Karel Boone de verwachtingen voor 2006. 'Dit jaar verwachten we hogere energie- en grondstoffenprijzen. We investeren ook meer in verkoop en marketing.' Boone sluit een winstdaling over 2006 niet uit. Dat koelt even het beleggersenthousiasme af (2).

Tijdens het voorjaar koerst het aandeel grosso modo in lijn met de Bel20. Op de jaarvergadering in mei (3) herhaalt Boone dat zijn familiebedrijf niet te koop is. 'Wij zijn ervan overtuigd dat Lotus een heel mooi en goed bedrijf is en daarom willen we niet verkopen', smoort hij mogelijke speculatie in de kiem.

Boone zegt zelf overnames te ambiëren. 'We zoeken vooral in Frankrijk en Nederland. Het verlangen om over te nemen is groot. Er liggen voortdurend deals op tafel, maar momenteel is er niets concreet.'

Peperkoek

Enkele weken later pakt Lotus met een concrete overname uit (4). Het Oost-Vlaamse bedrijf trekt 67,5 miljoen euro uit voor de Nederlandse peperkoekfabrikant Peijnenburg. In België is Peijnenburg geen klinkende naam, bij de noorderburen is de naam een begrip.

Lotus betaalt zeven maal de bedrijfskasstroom voor de Nederlandse marktleider in ontbijtkoek. Voor de financiering van de deal neemt Lotus een banklening van 65 miljoen euro. Zonder die lening zou Lotus net als Peijnenburg eind dit jaar schuldenvrij geweest zijn.

Beleggers smaken de deal. Het aandeel Lotus presteert tijdens de zomer zo'n 30 procentpunt beter dan de Bel20 (5). Lotus ziet door de deal zijn groepsomzet met ongeveer een derde stijgen. Bovendien krijgt Lotus in Nederland een tweede thuismarkt en kan het via het Peijnenburg-netwerk ook zijn koekjes en wafels bij de Nederlanders aan de man brengen.

En, last but not least, is ook de schuldfinanciering voor beleggers een pluspunt. Een schuldenvrije balans is in het huidige beurs- en renteklimaat uit den boze. Investeerders zien bedrijven liever goedkoop lenen, zeker als de overname potentieel een veelvoud van die rentelast rendeert.

Begin september kan Boone opnieuw met sterke halfjaarresultaten verrassen, maar een grote impact heeft dat niet meer op de koers (6). De omzet klimt 2 procent naar 76 miljoen euro, de nettowinst gaat 8 procent hoger naar 4,06 miljoen euro. Na de kwantumsprong tijdens de zomer gaat de beurskoers van Lotus in het najaar nog slechts mondjesmaat hoger (7).

Boone benadrukt dat beleggers het synergiepotentieel uit de overname van Peijnenburg niet mogen overschatten. Via Peijnenburg wil Lotus vooral de Nederlandse supermarkten veroveren.

2007 moet uitwijzen of Lotus in die opzet slaagt en bijgevolg een zesde keer op rij de Bel20 kan kloppen. Gisteren sloot het aandeel op een record van 201,40 euro. KVS

Vrijdag: Omega Pharma

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud