'NextTrack groeit dit jaar 70 à 80 procent'

In 2006 ontdekten beleggers trackers, een trend die in 2007 zal voortduren. 'Vorig jaar verdubbelden we het aantal transacties in trackers, dit jaar mikken we op 70 à 80 procent groei', zegt NextTrack-directeur Thibaud de Cherisey.

(tijd) Trackers zijn beleggingsfondsen die een index schaduwen en continu op de beurs verhandeld worden, net als een aandeel. Precies door hun transparantie - ze bewegen mee met een index - en hun vlotte verhandelbaarheid stijgt hun populariteit razendsnel. Wereldwijd stopten beleggers vorig jaar 55 miljard euro in trackers, waardoor het beheerd vermogen tot 450 miljard euro aandikte.

'2006 was het jaar van de grote doorbraak', bevestigt NextTrack-directeur Thibaud de Cherisey. NextTrack is het Euronext-marktsegment voor beursgenoteerde beleggingsfondsen. Sinds begin dit jaar dikte het aantal noteringen op NextTrack met 21 aan, tot 180. Het beheerd vermogen beloopt intussen 50 miljard euro.

'In 2007 ligt de gemiddelde dagomzet in trackers op 200 miljoen euro, tegenover 140 miljoen euro in 2006 en 60 miljoen in 2005', licht de Cherisey toe. 'In het aantal transacties zien we een gelijkaardige evolutie. Beleggers voerden in 2006 dubbel zo veel transacties in trackers uit als in 2005. Voor dit jaar mikken we op een groei van 70 à 80 procent.'

'We merken ook dat de handel in trackers niet langer instort bij een beurscrisis, integendeel. We noteerden bij de crisis in februar een piek. Veel beleggers gebruikten trackers om hun portefeuille bij te sturen, door snel in of uit een sector of regio te stappen.'

De Cherisey stipt aan dat er een opvallend verschil is tussen de trackers die grote en kleine beleggers verkiezen (zie grafiek). Daarvoor vergeleek hij de handel in trackers naar omzet en naar transacties.

Grote beleggers domineren de handel uitgedrukt in omzet, terwijl kleine beleggers voor het gros van de transacties tekenen. Bij grote beleggers heerst een duidelijke voorkeur voor Europese aandelen, die dankzij de populariteit van de EuroStoxx50-trackers van Lyxor (SocGen) en iShares (Barclays) goed zijn voor 72 procent van de Euronext-omzet in trackers.

Kleine beleggers lopen storm voor de ontluikende markten. Die zijn goed voor een vijfde van de transacties in trackers, terwijl ze slechts 4 procent van de omzet vertegenwoordigen.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud