Niet elke durfkapitalist is een private-equityfonds

De termen durfkapitalist en private-equityfonds worden vaak door elkaar gebruikt. Toch dekken die twee begrippen niet helemaal dezelfde lading.

(tijd) Een private-equityfonds is een durfkapitalist maar niet elke durfkapitalist is een private equity fonds. Twee essentiële kenmerken van een private-equityfonds zijn dat het altijd uit is op een volledige controle van de overnameprooi en de overname voor het grootste deel met schulden financiert. Doorgaans brengt een PE-fonds eenderde eigen middelen in en voor tweederde geleend kapitaal.

Bij andere vormen van durfkapitaal zoals venture capital is de durfkapitalist niet altijd uit op de volledige controle van het target. Bedrijven als de GIMV of Sofina bijvoorbeeld kunnen zich tevreden stellen met een belang van 17 procent, wat hen wel toelaat om hun stem in de raad van bestuur te laten horen zonder dat ze het beleid 100 procent controleren. Bij venture capital gaat met gaat men in tegenstelling tot een PE-fonds ook niet altijd een lening aan om de specifieke investering te ondersteunen.

EC

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud