Nog een beursrally voor de deur in 2006?

Zien de experts de aandelenkoersen tot eind dit jaar nog stijgen? Welk zijn de factoren die nog een bijkomende stimulans aan de markten kunnen geven ?

(tijd) Vooral de jongste dagen gaat het enorm hard', zegt Fortis-strateeg Philippe Gijsels. Hij adviseerde eind november de beurswinsten van het jaar vast te leggen. Verschillende indicatoren stelden toen het scenario van een zachte landing voor de Amerikaanse economie ter discussie. De cijfers signaleerden een daling van de industriële activiteit en een verdere verslechtering van de huizenmarkt.

Toch gingen de europese beurzen tien dagen na elkaar hoger. Tien opeenvolgende winstsessies komen zelden voor. Een voortdurend einde jaarrally?

Meerdere stimulanten

  • Overvloed aan cash : er zit nog ontzettend veel geld in de portefeuilles van institutionele beleggers. De durfkapitaalfondsen staan onder druk om hun cash rendabel in te zetten en dus om aan delen te kopen', legt KBC-fondsbeheerder Patrick Casselman uit. Hoe dichter we bij het jaareinde zijn, hoe kleiner de kans dat slechte zetten de jaarwinst om zeep helpen. Vandaar dat de beleggers agressiever kopen.'
  • Een tweede adem is ook te vinden in de meest recente cijfers over de Amerikaanse economie. Deze cijfers hebben de kansen op een harde landing doen slinken. De groei in de dienstensector versnelt en de economie creëert meer jobs dan verwacht. Bovendien bleek gisteren dat de inflatie lager is dan verwacht.

Vervroegd januari-effect

Ondanks de betere economische cijfers blijft Gijsels voorzichtig. 'Er is in januari kans op een mogelijke correctie. 'Ik heb de indruk dat de markten een voorsprong nemen op het zogeheten januari-effect. In januari presteert de beurs doorgaans beter omdat institutionele partijen zoals pensioenfondsen dan veel geld binnenkrijgen. De beleggers zijn zodanig overtuigd van een beresterk januari dat ze nu al kopen. Daardoor zal januari zelf misschien tegenvallen.

Optimisme op lange termijn

Op lange termijn kan de Bel20 voor eind 2008 tegen 6.000 punten noteren. Dat niveau beschouwen we als de cyclische top. De Belgische aandelen noteren nu tegen 13 keer de winst. Het historisch gemiddelde ligt op 14. Maar gezien de lage rentestand, is een hoger dan gemiddelde koers-winstratio gerechtvaardigd.

Bovendien keert een beurstrend pas in de overdrijvingsfase. En daar zijn we nog niet.'

Gijsels rekent voor 2007 op een beurswinst van 6 à 8 procent. 'Dat is in lijn met de groei van de bedrijfswinsten die we in zowel de VS als in Europa verwachten.

Zodra de beurzen op de feiten vooruitlopen, is het verstandig wat geld achter de hand te houden.'

C.D.R.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud