Advertentie

NYSE Euronext in laatste rechte lijn

NYSE Euronext heeft gisteren een bod gelanceerd op alle aandelen van Euronext. Het bod loopt tot 21 maart. Op 4 april krijgt het aandeel NYSE Euronext zijn eerste notering in Parijs en New York. De laatste horde voor de fusie van de beursuitbaters werd gisteren genomen toen de Amerikaanse regulator SEC zijn fiat gaf.

(tijd) Euronext en de NYSE Group worden volledige dochters van de beursgenoteerde holding NYSE Euronext. NYSE Euronext kan de aanvragen naar beneden afronden, want de groep zal de financieringsverhouding tussen 77,6 procent in aandelen en 22,4 procent in cash niet wijzigen.

Het bod

  • Algemeen
  • Het bod loopt van 15 februari tot 21 maart.
  • De definitieve resultaten van het bod worden bekend gemaakt op 30 maart.
  • Het nieuwe aandeel NYSE Eurnoext noteert voor het eerst op 4 april in Parijs en New York
  • Per aandeel Euronext ofwel;
  • 0,98 aandelen NYSE Euronext en 21,32 euro cash
  • 1,2633 aandelen NYSE Euronext
  • 95,07 euro cash

De goedkeuring van de overname door de Amerikaanse regulator Securities and Exchange Commission (SEC) effende gisteren het pad voor de creatie van de eerste trans-Atlantische beursuitbater. Het bod loopt van 15 februari tot 21 maart. De bekendmaking van de definitieve resultaten van het bod vindt plaats op 30 maart.

NYSE Euronext krijgt zijn eerste notering op 4 april. Handel in de beurzengroep kan op twee plaatsen: in dollar op de New York Stock Exchange, en in euro op Euronext Parijs. Er komt geen aparte notering op Euronext Brussel, en ook niet in Amsterdam. Met het aandeel Euronext waren die er wel, maar de liquiditeit liet te wensen over.

Per aandeel Euronext krijgt een belegger 0,98 aandelen NYSE Euronext en 21,32 euro cash. De aandeelhouders van Euronext krijgen de keuze volledig uitbetaald te worden in aandelen (1,2633 aandelen NYSE Euronext per aandeel Euronext), volledig in cash (95,07 euro per aandeel), of een combinatie van beide. NYSE Euronext kan de aanvragen naar beneden afronden, want de groep zal de financieringsverhouding tussen 77,6 procent in aandelen en 22,4 procent in cash niet wijzigen.

'De combinatie leidt tot forse kostenbesparingen en synergieën. Dat garandeert het voortbestaan van de federale structuur van Euronext', zegt Jan-Michiel Hessels, bestuursvoorzitter van Euronext.

In mei 2006 lanceerde NYSE een overnamebod op Euronext. Deutsche Börse aasde eveneens op de pan-Europese beursuitbater om samen een Europese kampioen tot stand te brengen. Maar het Euronext-management koos al snel de zijde van de Amerikanen. Eind vorig jaar schaarde ook een overweldigende meerderheid van zowel de Euronext- als de NYSE-aandeelhouders zich achter het trans-Atlantische project.

Als alles rond is, wordt NYSE Euronext de grootste beursuitbater ter wereld met een beurswaarde van 18 miljard euro. Alle bedrijven met een notering op NYSE Euronext samen hebben een marktwaarde van 20.000 miljard euro. De fusiegroep koppelt de New Yorkse beurs aan de beurzen van Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon en aan de op een na grootste Europese derivatenbeurs, Euronext.Liffe. Ook in Azië heeft de groep al voet aan de grond, met een belang in de Indiase National Stock Exchange en een alliantie met de beurs van Tokio.

WK

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud