Olie, goud en andere grondstoffen

Door de sterke hausse van de grondstoffenprijzen de voorbije jaren, is deze categorie van effecten in veel portefeuilles van kleine beleggers opgedoken. De mogelijkheden om in grondstoffen te investeren, zijn enorm.

Olie

Olie is veruit de meest verhandelde grondstof ter wereld. Er bestaan twee referentiecontracten voor het 'zwarte goud'. In Londen is dat de prijs in dollar voor een vat ruwe Brent-olie uit de Noordzee. In New York vormt de prijs voor een olievat van West Texas Intermediate de standaard. De olieprijs hangt in grote mate af van vraag en aanbod, en vooral van de hoeveelheid olie die de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, beter bekend als het OPEC-kartel, naar boven pompt.

Edelmetalen

Goud en zilver zijn de belangrijkste edelmetalen. Daarna volgen platina en palladium. De Londense goudmarkt is richtinggevend voor de rest van de wereld. Vooral de 'namiddagfixing' om 15 uur is belangrijk omdat die prijs de contracten bepaalt van de mijnen, de centrale banken en de grote beleggers. Goud wordt verhandeld in dollar per troy ounce (31,1035 gram). Een kilo goud bevat 32,15 troy ounce. De handel is zilver is veel kleiner, en vindt vooral plaats op de New York Commodity Exchange (Comex).

Nonferrometalen

Meer dan 90 procent van de wereldhandel in niet-ijzerhoudende metalen of nonferrometalen verloopt via de London Metal Exchange (LME). Die beurs houdt statistieken bij van de wereldwijde voorraden. De publicatie van gestegen of gedaalde voorraden is van groot belang voor de koersen, die in dollar per metrieke ton worden uitgedrukt.

Landbouwproducten

De handel in 'zachte grondstoffen' of landbouwproducten vindt op tientallen beurzen plaats. Zo is Chicago de referentie voor de graanprijs en Maleisië voor palmolie. Koffie is het meest verhandelde contract, waarbij de soorten arabica en de minder kwalitatieve robusta van belang zijn voor beursgenoteerde koffiecontracten.

Hoe in grondstoffen beleggen?

Als u in grondstoffen wilt beleggen, kan u altijd kilo's suiker, balen koffie of liters palmolie kopen. Het spreekt voor zich dat dat niet de meest geschikte oplossing is. Alleen goud en zilver worden soms 'fysiek' gekocht, in staven of via munten.

Het is veel makkelijker via een effectenrekening in de grondstoffenmarkt te beleggen. Sommige onlinemakelaars, zoals Keytrade Bank of Cortal Consors, bieden futures aan op verschillende grondstoffen. Die bieden u de kans dezelfde grote posities in te nemen als professionele beleggers, maar helaas ook met dezelfde risico's. Er bestaan ook zogeheten 'trackers', waarmee u met een kleine inzet de evolutie van een bepaalde grondstof nabootst. De 'turbo's' van ABN AMRO zijn onlangs in trek. Daarmee kunt u met een hefboom inspelen op de evolutie van bepaalde grondstoffenkoersen of grondstoffenindexen. De bekende grondstoffenindex is de CRB-index van het Commodity Research Bureau.

De bovenstaande methodes zijn erg risicovol. De meest eenvoudige manier om in grondstoffen te investeren, is aandelen kopen van bedrijven die in de sector actief zijn, zoals mijnbouwgroepen, olieproducenten, raffinagebedrijven of plantagegroepen als het Belgische Sipef. Bedrijven betalen immers meestal een dividend en genereren een cashflow die ze opnieuw kunnen investeren. Een staaf goud levert geen coupon of kasstroom op. Uit alle studies blijkt dat de grondstoffenbedrijven op lange termijn meer opbrengen dan de grondstoffen zelf.

Serge Mampaey

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud